Bewegen

Bewegen

 

Heb je een reumatische aandoening? Vergeet niet te bewegen!

Matige lichaamsbeweging is essentieel in de strijd tegen reumatische ontstekingsziekten. Bewegen gaat botontkalking tegen, houdt de gewrichten soepel, maakt de spieren sterker en is goed voor de algemene conditie. Daarnaast onderhoudt ze de algemene gezondheidstoestand, met name die van het hart en de bloedvaten, en controleert ze het gewicht. Sporten is ook goed voor het moreel en om een sociaal netwerk te onderhouden. Uiteraard gaat de voorkeur naar sporten met weinig impact op de gewrichten. Turnen, zwemmen en fietsen zijn bijzonder aan te raden. Er zijn nog andere activiteiten mogelijk, maar die moeten worden besproken met de arts en de kinesitherapeut.

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven ontwikkelde een leidraad om voldoende te bewegen. Lees hier meer.

EULAR, de Europese Liga tegen Reuma, stelde richtlijnen op voor bewegen met reumatische aandoeningen. Een Nederlandse samenvatting lees je hier. Lees je liever de oorspronkelijke publicatie, bezoek dan de pagina Wetenschappelijk Onderzoek op onze site (onder de titel Levensstijl).

Wie regelmatig beweegt, blijft soepel en heeft minder kans om te vallen. Deze Valpreventiegids kan je helpen.

 

Bewegen is van onschatbare waarde!

Bewegen houdt onze spieren, gewrichten en pezen soepel;

Bewegen geeft energie, zelfvertrouwen en verkleint de kans op osteoporose;

En… samen bewegen verbindt!

 

Een diagnose krijgen van een reumatische aandoening betekent niet dat je je favoriete sport(en) moet stopzetten. Overleg met je behandelende arts(en) en/of kinesitherapeut hoe je eventuele aanpassingen doorvoert indien nodig. Voel zelf aan wat kan, leer je grenzen kennen en blijf genieten!

 

Wil je starten met sporten na je diagnose? Je kinesitherapeut kan helpen een activiteit te kiezen die geschikt is voor jou. 

Sporten die zeker geschikt zijn voor mensen met een reumatische aandoening zijn: bewegen of zwemmen in warm water, yoga, tai chi, wandelen of fietsen.

Doe iets wat je leuk vindt. Dan houdt je het makkelijker vol. Respecteer steeds je grenzen.

 

Wij zetten hieronder alvast enkele mogelijke activiteiten en extra tips en informatie op een rijtje.

Enkele patiëntenverenigingen organiseren beweegmomenten en oefengroepen met lotgenoten. Kijk op onze kalender voor een overzicht van activiteiten in jouw buurt.

De oefeningen zijn aangepast aan de doelgroep.

Hier zie je hoe het er aan toegaat in oefengroep Heist o/d Berg (klik hier voor de versie in Youtube).

 

VVSA zet hier stevig op in en heeft een ruim aanbod aan oefengroepen waarbij ook zwemmen aan bod komt. Meer informatie vind je hier (klik hier). 

Maak kennis met de Watertrappers.

Ben je op zoek naar een extra verwarmd zwembad bij jou in de buurt? Kijk dan eens op deze lijst waar je terecht kunt

 

 

   

Volledig uitgewerkte fiets- en wandelroute in onze 5 Vlaamse provincies door patiëntexpert Jos Collin.

editie 03/2022 - provincie Oost-Vlaanderen (Dendermonde)

editie 04/2022 - provincie Limburg (Sint-Truiden)

editie 05/2022 - provincie Antwerpen (Lier)

editie 06/2022 - provincie Vlaams-Brabant (Leuven)

editie 09/2022 - provincie West-Vlaanderen (Kortrijk)

Heb je genoten van het fietsen en/of wandelen laat het ons weten!

Zet ook anderen aan tot bewegen en post een leuke foto samen met #ReumaBeweegt op facebook of instagram.

Een lijst van warmwaterzwembaden vind je hier.

 

In Aalst kan je terecht voor aquasporten. Je vindt hier meer info.

Beweeg thuis, op maat, op je eigen tempo, met de ReumaMovie.

 

 

 

Bekijk de video hier in het Nederlands. Ga naar de sessie Yoga voor sclerodermie.

 

Klik hier voor meer info.

Bron: Axxon, Dag van de kinesitherapie 2022

8 september, Internationale dag van de kinesitherapie. Lees hier een interview met twee mensen met een reumatische aandoening en hun relatie met hun kinesitherapeut.

 


Bron: Knack

Lees artikel over rugklachten en bewegen hier.

 


Bron: PlusMagazine

Artrose

Wat? Artrose is een aandoening van het gewrichtskraakbeen waarbij de kwaliteit en de hoeveelheid kraakbeen langzaam afneemt. Het kraakbeen werkt als stootkussen om grote krachten in een gewricht op te vangen. Als het dat niet meer naar behoren doet, moeten de botten dat zelf doen en ontstaan verdikkingen en vervormingen van de uiteinden van de beenderen. Artrose neemt toe met de leeftijd en veroorzaakt op den duur pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Artrose van enkel-, knie- en heupgewrichten kan de mobiliteit in het gedrang brengen.

Invloed van beweging? Het kraakbeen werkt als een spons, die bij druk leeggeperst wordt en zich daarna volzuigt met gewrichtsvloeistof die voedingsstoffen voor het kraakbeen aanvoert. Beweging helpt daarbij en remt op die manier de verergering van artrose af. Getrainde spieren en gewrichtsbanden kunnen meehelpen om schokken op te vangen.

Bewegingsadvies? In tegenstelling tot wat men vaak denkt, doet beweging de gewrichten niet extra snel verslijten. Bewegen vormt een belangrijk deel van de behandeling. Gerichte oefeningen beperken de stijfheid en vergroten de spierkracht.

Welke sporten? Goede activiteiten zijn de bewegingsvormen die zoveel mogelijk spieren en gewrichten in beweging zetten: wandelen, fietsen, golf en tai chi. Ook alle vormen van beweging in het water zijn zeer geschikt omdat de gewrichten daar het lichaamsgewicht niet moeten torsen.

Welke sporten niet? Alle sporten waarbij de aangetaste gewrichten zwaar belast worden. Zo zijn volleybal en jogging bijvoorbeeld minder geschikt voor mensen met knieartrose omdat de knieën hierbij te veel belast worden. Ook alle sporten met veel plotse, onverwachte bewegingen zoals racketsporten, zijn af te raden.

Vermijd ook wedstrijdsporten omdat je daarbij niet zomaar kunt stoppen als je pijn of stijfheid voelt en te gemakkelijk jouw gewrichten gaat overbelasten.

Tips

 • Bij pijn en stijfheid moet je het tijdelijk iets rustiger aan doen.
 • Vermijd tocht, vocht en koude.
 • Houd de door artrose aangetaste gewrichten warm.
 • Bij artrose van de beengewrichten moet je de voorkeur geven aan een zachte ondergrond of oefeningen in lauw water.
 • Draag schoenen met een schokabsorberende zool.

Bij reumatoïde artritis

Wat? Reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van meerdere gewrichten waarbij zowel het kraakbeen als het omliggende bot wordt aangetast. De ziekte treft driemaal meer vrouwen dan mannen. De oorzaak is onbekend. Waarschijnlijk gaat het om een samenspel van meerdere factoren. Kenmerkend zijn pijn, stijfheid en zwelling die aanleiding geven tot beperking van de beweeglijkheid. De aandoening begint meestal ter hoogte van de gewrichtjes van handen en voeten. Na enkele maanden of jaren treden vaak typische misvormingen op. Er bestaat geen genezende behandeling. De behandeling is gericht op het afremmen van het ziekteproces, het verlichten van de pijn en het behouden van een zo goed mogelijke beweeglijkheid.

Invloed van beweging? Zowel rust als beweging zijn belangrijk. Goed gedoseerde beweging voorkomt de gevreesde verstijving in flexiestand, waarbij bepaalde gewrichten niet meer volledig gestrekt kunnen worden.

Bewegingsadvies? Bewegen moet steeds onbelast gebeuren. De gewrichten mogen nooit overbelast worden, daarom is het raadzaam fysieke activiteit te doen onder deskundige begeleiding. Warmte ontspant de spieren en maakt de gewrichten soepeler waardoor bewegen gemakkelijker wordt.

Welke sporten? Recreatief zwemmen, aquagym en turnen zijn zeker haalbaar. Ook ontspanningsoefeningen zoals yoga en tai chi kunnen zinvol zijn. Fietsen is beter dan stappen. 

Welke sporten niet? Competitiesport is af te raden. Ook alle sporten die bepaalde gewrichten extra belasten. Tijdens een actieve opstoot van reumatoïde artritis moeten alle sportactiviteiten gestaakt worden.

Tips

 • Luister naar jouw lichaam, overbelast je gewrichten niet.
 • Neem tijdig even rust.
 • Oefenen in verwarmd water is zeer geschikt.
 • Bij het wandelen kan een stevige wandelstok aan de gezonde zijde extra steun bieden.

Bij osteoporose

Wat? Osteoporose of botontkalking is een progressieve aandoening waarbij de botten steeds brozer worden wat op termijn leidt tot botbreuken (typisch zijn heup- en polsfracturen) en het spontaan inzakken van ruggenwervels. Ons botweefsel wordt immers voortdurend vernieuwd. Op een bepaald ogenblik in ons leven gaat de afbraak echter sneller verlopen dan de opbouw waardoor de botten minder stevig worden. Bij vrouwen versnelt dit proces na de menopauze. Dit leidt ertoe dat één vrouw op de vier en één man op de twaalf osteoporose krijgt. Om sterke botten op te bouwen is het belangrijk van jongs af aan een gezonde, calciumrijke voeding te eten, voldoende vitamine D aan te maken onder invloed van daglicht en regelmatig lichaamsbeweging te nemen.

Invloed van beweging? Mensen die regelmatig hun botten belasten, houden ze langer sterk. Regelmatige lichaamsbeweging remt de botafbraak af. Wie om de één of andere reden lange tijd geïmmobiliseerd is, kan in zes maand 30 % bot verliezen. Bewegen onderhoudt bovendien de spieren en de lenigheid, waardoor de kans verkleint dat je bij een misstap valt.

Bewegingsadvies? Regelmatige lichaamsbeweging waarbij de botten belast worden, is belangrijk om de botafbraak af te remmen. Het advies luidt: minstens een halfuur per dag, liefst elke dag.

Welke sporten? Voor mensen die nog geen osteoporose hebben maar zich ertegen willen wapenen, is elke sportdiscipline geschikt, met een voorkeur voor activiteiten die de botten belasten zoals stevig wandelen, dansen, lopen, tennissen, balsporten, fitness en oefeningen op een trilplaat. Wie aan ernstige osteoporose lijdt, kan kiezen voor oefeningen in het water zoals zwemmen of aquajogging.

Welke sporten niet? Bij gevestigde osteoporose zijn sporten waarbij de botten schokken ondergaan (volleybal, basket, paardrijden, hardlopen...) te mijden.

Tips

 • Belast jouw botten door regelmatig te staan en te wandelen.
 • Draag schoenen met goede zolen.
 • Vermijd oefeningen waarbij je vaak voorover moet buigen, wat zeer belastend is voor jouw rug.
 • Ga om iets op te tillen steeds door de knieën en til met gestrekte rug.

#opdecover: Ruben