Actueel

Actualiteit over werken met een reumatische aandoening

 

Op deze pagina vind je de laatste nieuwigheden over werken met een reumatische aandoening.

Klik op de titels voor meer informatie. 

 

Zijn er nog zaken die je zeker gepubliceerd wil zien op deze pagina, geef dan zeker een seintje aan de ReumaCoach van ReumaNet via anja@reumanet.be!

 

 

Op dinsdag, 17 maart 2020 formuleerde de KBVR (Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologen) nieuwe aanbevelingen in kader van het Coronavirus. Volgende richtlijnen werden geformuleerd in kader van werken met een reumatische aandoening:

 

"Ga niet werken als je je ziek voelt
Personen die zich ziek voelen moeten thuis blijven van het werk en dit om het risico te verminderen dat ze anderen besmetten. Neem telefonisch contact op met je huisarts voor een attest. Mochten er aanwijzingen zijn dat het kan gaan om een Corona-infectie, dan zal de huisarts aanwijzen welke stappen moeten worden genomen.

Bijkomende adviezen bij vermoeden van een infectie

  • Blijf uit de buurt van andere mensen of draag een masker om besmetting van anderen te voorkomen (zeker ouderen en mensen uit de risicogroep)
  • Hou voldoende afstand van andere personen
  • Verlucht regelmatig de woning
  • Was uw handen regelmatig en zeker na het hoesten/niezen/snuiten
  • Deel geen voorwerpen met anderen (glazen, bestek, …)
  • Gebruik een ontsmettend schoonmaakproduct om oppervlakten te reinigen

Mogen niet-zieke personen met een verminderde immuniteit gaan werken?
Op dit ogenblik is er geen systematische aanbeveling voor mensen met een verminderde immuniteit (ongeacht de reden voor deze immuniteitsverandering) om preventief thuis te blijven van het werk. Zo veel als mogelijk wordt thuiswerken gestimuleerd. Op het werk dienen de algemene hygiënische maatregelen zo strikt als mogelijk te worden gerespecteerd.
Wel kan het zijn dat de werkgever bijzondere maatregelen treft voor personeel in risicogroepen (bvb een chronische aandoening, verminderde immuniteit). Zo kunnen in overleg met de werkgever jobaanpassingen worden overeengekomen om het risico op contact met corona-patiënten te verminderen. Indien de werkgever dit vraagt, kan de behandelende arts hiervoor een attest opmaken."

De volledige aanbevelingen vind je via deze link.

Op donderdagavond, 10 oktober 2019 vond het Reumacafé plaats rond het onderzoek ‘ReumaWerkt: Werken met een reumatische aandoening’.

 

Iets meer dan 50 mensen tekenden present in het ReumaHuis.
Anja Marchal, ReumaCoach van ReumaNet, startte met een toelichting rond de voorlopige resultaten uit het onderzoek ‘ReumaWerkt’.

Daarna kwamen belangrijke sprekers van het werkveld rond professionele re-integratie aan het woord:

Saskia Decuman (Expert Onderzoek en Ontwikkeling, Algemene dienst voor uitkeringen van het RIZIV), Eline Bruneel (Beleidsmedewerker van het Vlaams PatiëntenPlatform), dokter Berkein (Voorzitter WVV en Arts-Directeur van de Socialistische Mutualiteiten), dokter Vrielynck (Teamleader Arbeidsgeneeskunde Brugge-Kust van Liantis) en Eva D’hauwer (Bijblijfconsulente ACV Brussel-Halle-Vilvoorde).

Het werd een zeer interessante avond. Niet alleen konden er vragen worden gesteld, ook werd er live gestreamd en werden de uiteenzettingen opgenomen. Deze opnames konden bekeken worden tijdens het virtueel symposium en kunnen ook hier geconsulteerd worden, door te klikken op de naam van de spreker. Naast de sprekers vind je ook een link naar de volledige uiteenzetting (powerpoints):

 

Anja Marchal, ReumaCoach - de volledige powerpoint vind je hier.

dr Saskia Decuman - de volledige powerpoint vind je hier.

Eline Bruneel - de volledige powerpoint vind je hier.

dr Berkein - de volledige powerpoint vind je hier.

dr Vrielynck - de volledige powerpoint vind je hier.

Eva D'hauwer - de volledige powerpoint vind je hier.