Wat is reuma

In de volksmond wordt het woord ‘reuma’ vaak gebruikt om pijn en stijfheid in de gewrichten en de spieren aan te duiden, maar reuma is véél meer dan dat.

Reuma is een verzamelnaam voor een tweehonderdtal acute en chronische aandoeningen die ons bewegingsstelsel (spieren, pezen, gewrichten) en het bijbehorende bindweefsel aantasten en die niet aangeboren zijn of veroorzaakt werden door een ongeval of trauma.

Sommige reumatische aandoeningen zijn gelokaliseerd en op lange termijn niet zo ernstig. Andere zijn systeemziekten, ze kunnen zich met andere woorden over het hele lichaam manifesteren en organen zoals bloedvaten, nieren, lever, longen en hart aantasten.

Op reumatische aandoeningen staat geen leeftijd. Ook baby's en jonge kinderen kunnen een reumatische aandoening krijgen.

Reumatische aandoeningen zijn nog niet te genezen. Er bestaan wel medicijnen die de meeste ziektes kunnen afremmen of zelfs stoppen. Vaak zijn echter langdurige behandelingen nodig. Sommige reumatische aandoeningen blijven vandaag nog moeilijk onder controle te krijgen. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarom broodnodig.

De oorzaak van de ziektes is nog niet gekend. Verschillende factoren kunnen een rol spelen. De meesten vormen van reuma zijn niet erfelijk, al zien we soms wel een familiale tendens.

 

Heb je last van pijn, terugkerende stijfheid in gewrichten en/of spieren, een abnormale (langdurige) vermoeidheid en/of onverklaarbare koorts? Aarzel dan niet en neem contact op met je huisarts. Die kan dan bekijken of een doorverwijzing naar een specialist nodig is.

 

Lees meer over de verschillende reumatische aandoeningen:

VORMEN VAN REUMA


#opdecover: Silke

Straffe madam, één van de kartrekkers van Jong en Reuma, samen met Marthe en Dorien.