Wat is reuma

 

Download hier de gids rond remissie. (Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en verwijderd na de campagne.)

 

* indicates required

 

 

 

Meer informatie over remissie vind je hieronder onder de tab 'Remissie'.

 

In de volksmond wordt het woord ‘reuma’ vaak gebruikt om pijn en stijfheid in de gewrichten en de spieren aan te duiden, maar reuma is véél meer dan dat.

Reuma is een verzamelnaam voor een tweehonderdtal acute en chronische aandoeningen die ons bewegingsstelsel (spieren, pezen, gewrichten) en het bijbehorende bindweefsel aantasten en die niet aangeboren zijn of veroorzaakt werden door een ongeval of trauma.

Sommige reumatische aandoeningen zijn gelokaliseerd en op lange termijn niet zo ernstig. Andere zijn systeemziekten, ze kunnen zich met andere woorden over het hele lichaam manifesteren en organen zoals bloedvaten, nieren, lever, longen en hart aantasten.

Op reumatische aandoeningen staat geen leeftijd. Ook baby's en jonge kinderen kunnen een reumatische aandoening krijgen.

Reumatische aandoeningen zijn nog niet te genezen. Er bestaan wel medicijnen die de meeste ziektes kunnen afremmen of zelfs stoppen. Vaak zijn echter langdurige behandelingen nodig. Sommige reumatische aandoeningen blijven vandaag nog moeilijk onder controle te krijgen. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarom broodnodig.

De oorzaak van de ziektes is nog niet gekend. Verschillende factoren kunnen een rol spelen. De meesten vormen van reuma zijn niet erfelijk, al zien we soms wel een familiale tendens.

 

Lees meer over de verschillende soorten reumatische aandoeningen in onze specifieke brochures. Je vindt ze hier, onder de tab BROCHURES - AANDOENINGEN

Meer informatie over de verschillende vormen van reuma vind je hier.

 

Er bestaan vier groepen van reumatische ziekten:

  • ontstekingsreuma’s of artritis
    • Deze vorm komt vooral voor in gewrichten en pezen en gaat meestal gepaard met pijn, zwelling, warmte, krachtvermindering en/of stijfheid van één of meerdere gewrichten. Deze aandoening kan acuut of chronisch zijn.
  • systeemziekten
    • Deze gaan meestal gepaard met chronische ontsteking op bindweefselplaatsen, zoals gewrichten, al dan niet in combinatie met de huid, bloedvaten, organen (hart, nieren, longen) of de speekselklieren.
  • metabool-degeneratieve aandoeningen
    • Deze aandoeningen zijn een vorm van kraakbeenfalen, bv. artrose. Een andere aandoening binnen deze groep is osteoporose of botontkalking.
  • weke-delen reuma’s
    • Deze aandoeningen tasten de omgeving rond het gewricht aan: peesaandoeningen, vormen van spierreuma, fibromyalgie, ...

Elke aandoening heeft zijn eigen kenmerken, symptomen en uitkomsten. Elke aandoening kan op verschillende manieren tot uiting komen. Vergelijk jezelf nooit met een andere patiënt met dezelfde aandoening en ga in gesprek met je arts als je vragen hebt of bezorgd bent.

 

Heb je last van pijn, terugkerende stijfheid in gewrichten en/of spieren, een abnormale (langdurige) vermoeidheid en/of onverklaarbare koorts? Aarzel dan niet en neem contact op met je huisarts. Die kan dan bekijken of een doorverwijzing naar een specialist nodig is.

 

Lees meer over de verschillende reumatische aandoeningen:

VORMEN VAN REUMA

 

Het woord remissie wordt nog maar recent gebruikt in de context van reumatische aandoeningen.
Door de opkomst van nieuwe behandelingen en nieuwe behandelingsschema's is het behalen van remissie nu mogelijk bij sommige reumatische aandoeningen.

De term remissie kan misleidend zijn, want het gaat hier niet om genezing aangezien reumatische aandoeningen chronische ziektes zijn die eigenlijk niet te genezen zijn. De term remissie wordt hier gebruikt om te omschrijven dat de activiteit van de ziekte zodanig goed onder controle is dat de symptomen volledig verdwenen zijn. Voor RA bijvoorbeeld betekent dit dat er geen zichtbare ontsteking meer in het bloed en ook niet via beeldvorming en er is ook geen verergering meer van letsel aan de gewrichten.

Bij remissie kunnen we stellen dat de ziekte ‘slaapt’. Het is dus belangrijk te begrijpen dat remissie behalen niet betekent dat men de behandeling mag onderbreken of stopzetten, zoals dat wel het geval kan zijn met andere aandoeningen.

Download hier de gids rond remissie. (Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en verwijderd na de campagne.)

 

* indicates required

 

 


 

 

Hieronder vind je onze webinar rond remissie van december 2022 met Dr. Jan Lenaerts en reumaverpleegkundige Thanny Bries.

#opdecover: Anouk en Natacha, patiëntexperten bij ReumaNet, voor de campagne rond remissie, 2023-2024.