In de volksmond wordt het woord ‘reuma’ vaak gebruikt om pijn en stijfheid in de gewrichten en de spieren aan te duiden, maar reuma is véél meer dan dat.
Reuma is een verzamelnaam voor een tweehonderdtal acute en chronische aandoeningen die ons bewegingsstelsel (spieren, pezen, gewrichten) en het bijbehorende bindweefsel aantasten en die niet aangeboren zijn of veroorzaakt werden door een ongeval of trauma.
Sommige reumatische aandoeningen zijn gelokaliseerd en op lange termijn niet zo ernstig. Andere zijn systeemziekten, ze kunnen zich met andere woorden over het hele lichaam manifesteren en organen zoals bloedvaten, nieren, lever, longen en hart aantasten.
Op reumatische aandoeningen staat geen leeftijd. Ook baby's en jonge kinderen kunnen een reumatische aandoening krijgen.
Reumatische aandoeningen zijn nog niet te genezen. Er bestaan wel medicijnen die de meeste ziektes kunnen afremmen of zelfs stoppen. Vaak zijn echter langdurige behandelingen nodig. Sommige reumatische aandoeningen blijven vandaag nog moeilijk onder controle te krijgen. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarom broodnodig.
De oorzaak van de ziektes is nog niet gekend. Verschillende factoren kunnen een rol spelen. De meesten vormen van reuma zijn niet erfelijk, al zien we soms wel een familiale tendens.
Meer informatie over de verschillende vormen van reuma vind je hier.
Er bestaan vier groepen van reumatische ziekten:
- ontstekingsreuma’s of artritis
- Deze vorm komt vooral voor in gewrichten en pezen en gaat meestal gepaard met pijn, zwelling, warmte, krachtvermindering en/of stijfheid van één of meerdere gewrichten. Deze aandoening kan acuut of chronisch zijn.
- systeemziekten
- Deze gaan meestal gepaard met chronische ontsteking op bindweefselplaatsen, zoals gewrichten, al dan niet in combinatie met de huid, bloedvaten, organen (hart, nieren, longen) of de speekselklieren.
- metabool-degeneratieve aandoeningen
- Deze aandoeningen zijn een vorm van kraakbeenfalen, bv. artrose. Een andere aandoening binnen deze groep is osteoporose of botontkalking.
- weke-delen reuma’s
- Deze aandoeningen tasten de omgeving rond het gewricht aan: peesaandoeningen, vormen van spierreuma, fibromyalgie, ...
Elke aandoening heeft zijn eigen kenmerken, symptomen en uitkomsten. Elke aandoening kan op verschillende manieren tot uiting komen. Vergelijk jezelf nooit met een andere patiënt met dezelfde aandoening en ga in gesprek met je arts als je vragen hebt of bezorgd bent.
Heb je last van pijn, terugkerende stijfheid in gewrichten en/of spieren, een abnormale (langdurige) vermoeidheid en/of onverklaarbare koorts? Aarzel dan niet en neem contact op met je huisarts. Die kan dan bekijken of een doorverwijzing naar een specialist nodig is.
Lees meer over de verschillende reumatische aandoeningen:
#opdecover: Helena
"Mijn mama was op zoek naar informatie voor ouders van jongeren met reuma. Ze zag dat er een zomerkamp bestond voor kinderen met reuma en vroeg me of ik geïnteresseerd zou zijn om daar naartoe te gaan. Op dat moment zat ik in een heel moeilijke periode, dus ik dacht vooral: ‘Wat heb ik uiteindelijk te verliezen? Schrijf me maar in. Dat zomerkamp was voor mij echt een enorm ding. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik lotgenoten heb leren kennen die vaak al veel langer dan ik wisten, wat er mis was. Die waren er dus al meer comfortabel mee. Daar werden grapjes over gemaakt, daar werd serieus over gepraat. Als je een week samen zit met mensen die hetzelfde voorhebben, voelt dat als normaal, dan voel je jezelf niet raar. Het is niet absurd, ik ben niet de enige op deze aardbol die dat heeft. Er zijn nog mensen met dezelfde ervaringen en hetzelfde gevoel daarrond. Dat is voor mij echt een heel groot punt geweest. Achteraf vond ik het dan ook veel gemakkelijker om te zeggen dat ik een rolstoel nodig heb voor lange afstanden. Als ik dat reumakamp niet had gedaan, had het nog jaren geduurd eer ik dat had kunnen accepteren. Zelf op zoek gaan naar lotgenoten, naar plekken waar je wel steun kan vinden als het niet in het ziekenhuis is van mijn arts, dat heeft voor ons veel gedaan."