Veel gestelde vragen

Behoudens typfouten, kunnen we zeggen van wel. ReumaNet werkt nauw samen met KBVR, de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie, en met de Belgische Paramedici in de Reumatologie (BeHPR). Onze informatie wordt door hen gecheckt en zo nodig aangepast.

Spotte u toch een foutje? Laat het ons zeker weten! Info@reumanet.be

Het ReumaHuis in Zaventem is open op afspraak. Contacteer ons via info@reumanet.be of telefonisch op 0470/329.457

Adres: Imperiastraat 16, 1930 Zaventem

Een zwangerschap is meestal geen beletsel wanneer u een reumatische aandoening hebt. Een planning en goede opvolging is misschien wel nodig.
Bespreek dus altijd met uw arts wanneer u denkt aan gezinsuitbreiding. Het kan zijn dat u met bepaalde medicijnen moet stoppen. 

Een goede relatie tussen uw reumatoloog en gynaecoloog is geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat zij in contact staan met elkaar.

Bespreek uw bekommernissen met uw zorgverleners en laat uw ziekte uw droom niet in de weg staan.

Stop NOOIT op eigen houtje met voorgeschreven medicatie!

Sommige medicamenten hebben een lange tijd nodig vooraleer ze beginnen werken. Het kan dus weken tot zelfs enkele maanden duren eer u een verschil voelt. Laat u niet ontmoedigen en geef de therapie de tijd om zijn werk te doen. Blijft u heel veel last hebben, bespreek dit dan met uw behandelende arts. Hij of zij kan in tussentijd een pijnstiller, ontstekingsremmer, ... voorschrijven.

 

De alternatieve geneeskunde is niet altijd gebaseerd of wetenschappelijke feiten. Hoewel sommige middelen hun nut hebben bewezen, zijn er minstens evenveel met een twijfelachtige reputatie. 

Een goede raad: start NOOIT op eigen houtje met alternatieve medicijnen. Overleg altijd eerst met uw behandelende arts. Bespreek open waarom u het overweegt, pleeg overleg en kom samen tot een akkoord. Alternatieve geneeskunde kan samengaan met de gewone gezondheidszorg, maar doe dit altijd samen.

Stop zelf NOOIT met voorgeschreven medicijnen omdat u denkt dat ze niet werken. Overleg altijd!

 

Dat kan zeker. Soms zijn echter aanpassingen nodig, bijvoorbeeld op de werkvloer, of wat het aantal werkuren betreft.

Meer informatie vindt u onder de hoofding 'Werken en Reuma'. of neem contact op met de ReumaCoach (anja@reumanet.be)

Medicamenten geven vaak bijwerkingen. Meestal zijn ze niet ernstig of slechts tijdelijk. Er is dan geen enkele reden om te stoppen met de voorgeschreven medicijnen.

Ervaart u toch bijwerkingen of bent u niet gerust? Contacteer dan altijd uw behandelend arts. Hij of zij zal u kunnen geruststellen.

Is er toch meer aan de hand, of gaat het om een uitzonderlijke bijwerking, dan kan uw arts (huisarts, reumatoloog, ...) dit bij het FAGG, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, rapporteren.

Wanneer de bijwerkingen ernstig zijn en de medicatie meer kwaad dan goed doet, kan uiteraard in overleg besloten worden om te stoppen. Doe dit echter nooit op eigen houtje.

Ja!

Rust roest, en dat geldt ook voor mensen met een reumatische aandoening. Misschien zelfs nog meer dan voor anderen.

Een aangepast programma of sportkeuze kan nodig zijn. Bespreek dit met je arts.

Lees hier meer over sporten met reuma.

Het antwoord is heel duidelijk JA! Er staat geen leeftijd op reumatische aandoeningen. Ook heel jonge kinderen kunnen de diagnose krijgen, noch blijven jongvolwassenen gespaard. Uiteraard komt het minder voor bij hen dan bij de oudere bevolking, maar het blijven niet te verwaarlozen aantallen die de nodige aandacht vragen.

Meer info over organisaties die zich inzetten voor families van kinderen met reuma, of voor jongvolwassenen, vind je hier.

Lees  hier de brochure over kinderreuma.

 

#opdecover: Heidi

"Dankzij onderzoek is de behandeling van reuma al spectaculair verbeterd. Alleen door de combinatie van onderzoek, onderwijs én een patiëntgerichte aanpak, krijgen wij, reuma-patiënten, de beste zorg. Het is ook belangrijk reuma in een vroeg stadium te behandelen, zodat we zodat zo weinig mogelijk blijvende klachten hebben. Daarom is het zo belangrijk erover te praten: patiënten met zorgverleners, patiënten onder elkaar én patiënten naar de buitenwereld toe.Om deze, vaak onzichtbare, aandoening een gezicht te geven. En samen te blijven dragen. Want reuma is dan misschien niet dodelijk, maar wel vaak ondragelijk."

 

Wil jij ook wat kwijt over jezelf, in relatie tot je reumatische aandoening?

Stuur een korte tekst en een foto in hoge resolutie (liggende foto!) naar info@reumanet.be. En wie weet schop jij het ook tot #covermodel!

 

Op deze pagina vind u de meest gestelde vragen.