#opdecover: Heidi
"Dankzij onderzoek is de behandeling van reuma al spectaculair verbeterd. Alleen door de combinatie van onderzoek, onderwijs én een patiëntgerichte aanpak, krijgen wij, reuma-patiënten, de beste zorg. Het is ook belangrijk reuma in een vroeg stadium te behandelen, zodat we zodat zo weinig mogelijk blijvende klachten hebben. Daarom is het zo belangrijk erover te praten: patiënten met zorgverleners, patiënten onder elkaar én patiënten naar de buitenwereld toe.Om deze, vaak onzichtbare, aandoening een gezicht te geven. En samen te blijven dragen. Want reuma is dan misschien niet dodelijk, maar wel vaak ondragelijk."
Wil jij ook wat kwijt over jezelf, in relatie tot je reumatische aandoening?
Stuur een korte tekst en een foto in hoge resolutie (liggende foto!) naar info@reumanet.be. En wie weet schop jij het ook tot #covermodel!
Er bestaan meer dan tweehonderd vormen van reuma. Sommige komen vaak voor, andere zijn eerder zeldzaam.
'Reuma' op zich bestaat eigenlijk niet. Het is juister om te spreken van reumatische aandoeningen, of zelfs reumatische en musculoskeletale aandoeningen. Maar dat is natuurlijk een mond vol.
ReumaNet volgt de richtlijnen van EULAR, de Europese Associatie van Reumaverenigingen.
We onderscheiden vier groepen van reumatische ziekten:
Elke aandoening heeft zijn eigen kenmerken, symptomen en uitkomsten. Elke aandoening kan op verschillende manieren tot uiting komen. Vergelijk jezelf nooit met een andere patiënt met dezelfde aandoening en ga in gesprek met je arts als je vragen hebt of bezorgd bent.
Het antwoord is heel duidelijk JA! Er staat geen leeftijd op reumatische aandoeningen. Ook heel jonge kinderen kunnen de diagnose krijgen, noch blijven jongvolwassenen gespaard. Uiteraard komt het minder voor bij hen dan bij de oudere bevolking, maar het blijven niet te verwaarlozen aantallen die de nodige aandacht vragen.
Meer info over organisaties die zich inzetten voor families van kinderen met reuma, of voor jongvolwassenen, vind je hier.
Lees hier de brochure over kinderreuma.
Ja!
Rust roest, en dat geldt ook voor mensen met een reumatische aandoening. Misschien zelfs nog meer dan voor anderen.
Een aangepast programma of sportkeuze kan nodig zijn. Bespreek dit met je arts.
Medicamenten geven vaak bijwerkingen. Meestal zijn ze niet ernstig of slechts tijdelijk. Er is dan geen enkele reden om te stoppen met de voorgeschreven medicijnen.
Ervaar je toch bijwerkingen of ben je niet gerust? Contacteer dan altijd jouw behandelend arts. Hij of zij zal jou kunnen geruststellen.
Is er toch meer aan de hand, of gaat het om een uitzonderlijke bijwerking, dan kan jouw arts (huisarts, reumatoloog, ...) dit bij het FAGG, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, rapporteren.
Wanneer de bijwerkingen ernstig zijn en de medicatie meer kwaad dan goed doet, kan uiteraard in overleg besloten worden om te stoppen. Doe dit echter nooit op eigen houtje.
Dat kan zeker. Soms zijn echter aanpassingen nodig, bijvoorbeeld op de werkvloer, of wat het aantal werkuren betreft.
Meer informatie vindt u onder de hoofding 'Werken en Reuma'. of neem contact op met de ReumaCoach (anja@reumanet.be)
De alternatieve geneeskunde is niet altijd gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Hoewel sommige middelen hun nut hebben bewezen, zijn er minstens evenveel met een twijfelachtige reputatie.
Een goede raad: start NOOIT op eigen houtje met alternatieve medicijnen. Overleg altijd eerst met jouw behandelende arts. Bespreek open waarom je het overweegt, pleeg overleg en kom samen tot een akkoord. Alternatieve geneeskunde kan samengaan met de gewone gezondheidszorg, maar doe dit altijd samen.
Stop zelf NOOIT met voorgeschreven medicijnen omdat je denkt dat ze niet werken. Overleg altijd!
Stop NOOIT op eigen houtje met voorgeschreven medicatie!
Sommige medicamenten hebben een lange tijd nodig vooraleer ze beginnen werken. Het kan dus weken tot zelfs enkele maanden duren eer je een verschil voelt. Laat je niet ontmoedigen en geef de therapie de tijd om zijn werk te doen. Blijf je heel veel last hebben, bespreek dit dan met jouw behandelende arts. Hij of zij kan in tussentijd een pijnstiller, ontstekingsremmer, ... voorschrijven.
Een zwangerschap is meestal geen beletsel wanneer je een reumatische aandoening hebt. Een planning en goede opvolging is misschien wel nodig.
Bespreek dus altijd met jouw arts wanneer je denkt aan gezinsuitbreiding. Het kan zijn dat je met bepaalde medicijnen moet stoppen.
Een goede relatie tussen jouw reumatoloog en gynaecoloog is geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat zij in contact staan met elkaar.
Bespreek je bekommernissen met jouw zorgverleners en laat je ziekte jouw droom niet in de weg staan.
Het ReumaHuis in Zaventem is open op afspraak. Contacteer ons via info@reumanet.be of telefonisch op 0470/329.457
Adres: Imperiastraat 16, 1930 Zaventem
Behoudens typfouten, kunnen we zeggen van wel. ReumaNet werkt nauw samen met KBVR, de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie, en met de Belgische Paramedici in de Reumatologie (BeHPR). Onze informatie wordt door hen gecheckt en zo nodig aangepast.
Spotte je toch een foutje? Laat het ons zeker weten! Info@reumanet.be
Artritis duidt op onsteking, artrose duidt op slijtage.
Artrose zorgt voor kraakbeenverlies, waardoor de botten elkaar raken. Dat zorgt voor pijn en irritatie. Artrose komt vooral voor bij de oudere bevolking.
Bij artritis zien we ontsteking van het gewricht, met zwelling, warm aanvoelen en pijn tot gevolg. Leeftijd speelt geen rol, iedereen kan artritis krijgen.
Via deze link vind je een lijst met alle reumatologen in België: KBVR.
Momenteel is de website nog in opbouw.
Wij bundelden alle belangrijke informatie op deze pagina. (klik hier)
Je leest alles over vaccineren en reumatische aandoeningen in deze brochure: Vaccineren en reumatische aandoeningen.
Verder kan je ook terecht op deze website: Iedereen beschermd.
Een vragenlijst rond vaccineren kan helpen om je bezoek met je arts te plannen. Zo'n vragenlijst vind je hier.
Patient Partners Program