Rapport ReumaWerkt legt valkuilen werken met reuma bloot

 

17/11/2020

 

Werken met een reumatische aandoening? Het kan! Onderzoek toont aan dat er grote nood is aan informatie, zowel voor zorgverleners als werkgevers en patiënten.
Op dinsdag 17 november 2020 werd een rapport rond werken met een reumatische aandoening openbaar gemaakt. Het volledige rapport lees je hier. De infosessie van donderdag 26 november kan je hier herbekijken.

 

Gedurende twee jaar werkte Anja Marchal, ReumaCoach bij ReumaNet, aan een studie die de valkuilen rond werken met reuma moest blootleggen. Zij helpt, geheel vrijblijvend, iedereen die vragen heeft rond werken met reuma. Enkele jaren geleden volgde zij een opleiding bij het RIZIV tot Disability Manager/Return to work coördinator. In dit kader werd, samen met het RIZIV, het onderzoek ‘ReumaWerkt: werken met een reumatische aandoening’ opgezet.

 

127 mensen met een reumatische aandoening namen deel aan het onderzoek. Daarnaast vulden 79 hulpverleners (reumatologen, reumaverpleegkundigen, …) een aparte vragenlijst in. Alle resultaten werden gebundeld in een lijvig rapport dat vrij te verkrijgen is via info@reumanet.be. 


We vatten de vier besluiten voor jullie samen.

  • Er is nood aan specifieke tools en ondersteuning op vlak van informatie voor mensen met reuma in kader van werk. Daarnaast moet het thema ‘werken met reuma’ een duidelijkere plaats krijgen tijdens de consultaties.
  • Er is nood aan specifieke, aangepaste maatregelen en ondersteuning op de werkvloer voor mensen met een reumatische aandoening. De bestaande maatregelen en ondersteuning moeten worden uitgebreid en meer geüniformeerd over sectoren en regio’s zodat de kans op jobbehoud of terugkeer naar de job wordt vergroot.
  • Ondersteuning vanuit ervaringsdeskundigheid en patiënt expertise wordt ervaren als een meerwaarde.
  • Werken via de principes van disability management loont. Er wordt immers gewerkt op maat, met focus op de noden en evenzeer het ‘kunnen’ van de persoon, steeds in communicatie met zijn/haar context.

 

Vervolg
Het afronden van de studie betekent niet het einde van het ReumaCoach-verhaal. Anja bundelde de meest voorkomende vragen en noden op de website van ReumaNet. Verder blijft ze ondersteuning bieden via individuele contacten, infosessies en workshops. “Het is mijn passie om obstakels onder de aandacht te brengen, maar vooral om samen te zoeken naar mogelijke oplossingen en verbetervoorstellen”, legt ze uit. “We zijn er niet alleen voor mensen die al problemen hebben op de werkvloer. Idealiter ontvangt iedereen die een diagnose krijgt onmiddellijk de juiste info en doorverwijzing over mogelijke stappen op vlak van werk. We maken er werk van!”

 

Het volledige rapport lees je hier, een printversie vind je hier.

 

De sessie met Anja gemist? Je bekijkt de opname hier.

 

Heb jij vragen rond werken met een reumatische aandoening? Contacteer dan vrijblijvend de ReumaCoach via anja@reumanet.be of bekijk de specifieke pagina's rond werken met een reumatische aandoening op deze website.