Dag van de kinesitherapie: focus op reuma

 

08/09/2022

 

8 september: Internationale dag van de kinesitherapie: De kinesitherapeut maakt het verschil

 

Vandaag worden kinesitherapeuten over de hele wereld geëerd door het beroep in de schijnwerpers te zetten en kinesitherapie bij de bevolking te promoten. Dit initiatief van World Physiotherapy richt zich dit jaar op kine-behandelingen bij reumatische aandoeningen en osteoartritis. AXXON en ReumaNet vertellen de verhalen van An en Katleen, over hoe onmisbaar kine in hun trajecten met respectievelijk spondyloartritis en sclerodermie is.

 

De taak van de kinesitherapeut gaat verder dan revalidatie na een operatie of verlichting van rugklachten. Talloze patiënten gaan wekelijks op bezoek bij hun kine om hun levenskwaliteit op peil te houden vanwege een chronische aandoening. Het is een essentieel onderdeel van hun zorgtraject. Nog veel te weinig mensen zijn op de hoogte van wat de kinesitherapie voor de maatschappij kan betekenen. Daar willen An, Eddy, Katleen en Eline komaf mee maken. Zij vertellen graag hun verhaal, waarin niet enkel de fysieke oefeningen, maar ook de mentale band onmisbaar zijn. 

AXXON-lid Eline Van Damme uit Sinaai behandelt Katleen al enkele jaren voor sclerodermie, een zeldzame bindweefselaandoening. Wekelijks maakt zij de spieren los waar Katleen op dat moment last van heeft. Daarnaast geeft ze tips mee die in haar dagelijks leven het verschil maken. “Met Eline had ik direct een klik, en dat is voor mij nog belangrijker dan de behandelingen zelf. Iemand die ik toelaat in mijn zorgsysteem, waarop ik blindelings kan vertrouwen”, vertelt Katleen. Elke keer bekijken ze samen de behandeling van die dag, naargelang de klachten en noden. Katleen geeft feedback en Eline luistert. Dankzij de goede verstandhouding blijft Katleen haar oefeningen met volle goesting doen en zo kan ze met veel pit blijven meedraaien in de maatschappij. 

Bij reumatische aandoeningen werkt kine niet naar genezing toe, maar naar behouden wat er is en ondersteuning bieden om het leven draaglijk te houden. Dit zorgt ervoor dat ook het mentale aspect in de relatie patiënt-zorgverlener niet te onderschatten valt. Een kinesitherapeut is dus veel meer dan u denkt.

Lees het verhaal van Eline en Katleen hier.

 

Katleen en Eline ontmoeten elkaar één-op-één, maar er zijn ook oefengroepen in het leven geroepen waar patiënten met reumatische aandoeningen samenkomen om te bewegen. Kinesitherapeuten en AXXON-leden Eddy Gorris (uiterst rechts op de foto) en Christine Van Hoecke uit Heist-op-den-Berg begeleiden zo’n oefengroep, waarvan An al lang vaste deelneemster is (uiterst links op de foto). Zij heeft spondyloartritis, een ontstekingsreuma waardoor haar gewrichten vast komen te zitten. Omdat ze snel na de diagnose begonnen is met kine en regelmatig bewegen, heeft ze veel van haar mobiliteit kunnen behouden. De oefengroep dient als aanvulling bij de normale kine-behandeling, maar is voor An een essentieel onderdeel van haar weekplanning: “Soms zit alles zo vast voor de sessie, vooral mijn schouders en heupen. Na het oefenen brengt dat zo’n gevoel van verlichting!”

Eddy en Christine volgden bijscholingen en zijn al jaren nauw betrokken bij de Vlaamse Vereniging voor Spondyloartritis. De deelnemers van de oefengroep zijn altijd heel gemotiveerd. Eddy weet dat dit voor hun patiënten een groot verschil teweegbrengt in hun dagelijkse doen en laten. Hij trekt het nog breder open: “Bewegen als medicijn geldt voor iedereen: niet enkel voor An, maar ook voor u en voor mij.” 

Lees het verhaal van An en Eddy hier.

 

AXXON, de beroepsvereniging voor kinesitherapie in België, licht elk jaar in september een ander aspect van het mooie beroep uit. De promotie van de veelzijdigheid van de kinesitherapie ligt mee aan de basis van de opwaardering van het beroep, ook op beleidsniveau. 

Voor nog meer informatie over Dag van de kinesitherapie, neem zeker eens een kijkje op www.axxon.be. Wil je meer weten over reumatische aandoeningen, bezoek dan zeker www.ReumaNet.be, www.Spondylitis.be. www.Scleroken.be, en www.CIB-Liga.be.