Reiter, ziekte van

De ziekte van Reiter wordt gekenmerkt door het samengaan van o.a.: urinewegontsteking (urethritis), darmontsteking (ileocolitis), artritis en/of oogvliesontsteking (conjunctivitis). Soms zijn er bijkomende ontstekingen ter hoogte van de achillesspees, de huid, slijmvliezen van de mond.

Meestal is er een infectie aan de basis, soms kan deze niet of niet meer aangetoond op moment van de presentatie. Het is een vorm van reactieve artritis.  Een dergelijke aandoening is meestal voorbijgaand maar de symptomen van pijn en ontsteking moeten uiteraard behandeld worden. Wanneer men nog een actieve infectie kan aantonen, kan een antibioticabehandeling worden gestart. Zelden wordt de artritis chronisch.

 

Kenmerken:

  • artritis (treft vooral de onderste ledematen)
  • oogslijmvliesontsteking (conjunctivitis)
  • urinewegontsteking (urethritis) - bij vrouwen zien we vaker een baarmoederhalsontsteking
  • buikloop (diarree). 


De klachten duren meestal enkele maanden en genezen dan spontaan. Soms is er een opflakkering van de artritis, maar de ziekte kan goed onder controle gehouden worden, mits gebruik van medicatie.

 

De behandeling is afhankelijk van welke syptomen de patiënt vertoont. In de beginfase is een antibioticum van toepassing zeker wanneer men nog een infectie kan aantonen en eventueel een ontstekingsremmer om de artritis aan te pakken.

 

De ziekte komt voornamelijk voor bij mannen.  De leeftijd waarop de ziekte zich voordoet ligt meestal tussen de twintig  en veertig jaar.

 

Pas een diagnose? Blijf niet bij de pakken zitten. Bekijk deze korte 'handleiding bij reumatische aandoeningen'.

 

Vragen rond werken met reuma? Lees onze pagina Werken en Reuma en/of contacteer onze ReumaCoach

 

Lees meer over mogelijke behandelingen op deze pagina.

 

Klik hier om terug te gaan naar 'Vormen van reuma'.