Opsporen van nieuwe autoantistoffen bij systeemsclerose

 

13/10/2022

 

Een onderzoeksgroep probeert om autoantistoffen van mensen met zeldzame reumatische aandoeningen in kaart te brengen.

 

Systeemsclerose is een auto-immuunziekte waarbij er ontsteking en verharding van bindweefsels kan optreden. Het meest karakteristieke kenmerk is verharding van de huid, maar er is ook vaak aantasting van de inwendige organen en bloedvaten.

Net als bij andere auto-immuunziektes zijn er meestal autoantistoffen aanwezig in het bloed. Autoantistoffen zijn antistoffen tegen bestanddelen van ons eigen lichaam. Bij systeemsclerose kunnen deze gericht zijn tegen bestanddelen in de cel zelf.

 

Het is nuttig voor de arts om te weten welk soort autoantistoffen een patiënt heeft, omdat dit iets kan vertellen over hoe de ziekte zich zal uiten of verder evolueren. Hoewel er al verschillende autoantistoffen bij systeemsclerose gekend zijn, is er bij ongeveer 20% geen gekend autoantistof aanwezig. Bij deze patiënten is het moeilijker voor de arts om in te schatten hoe de ziekte zal evolueren. In onze onderzoeksgroep proberen we de autoantistoffen van zoveel mogelijk patiënten met systeemsclerose en andere zeldzame vormen van reuma, zoals myositis, in kaart te brengen.

Hiervoor ontwikkelden we een nieuwe methode op basis van massaspectrometrie, waardoor we snel het doelwit van de autoantistoffen kunnen identificeren. Zo kunnen we zeldzame, maar ook nog nooit eerder beschreven autoantistoffen opsporen, wat kan bijdragen tot een betere diagnose en opvolging van systeemsclerose.  

 

In een samenwerking van UZ Leuven met de systeemsclerose unit van UZ Gent hebben we nieuwe autoantistoffen kunnen opsporen. Deze lijken vaak gericht te zijn tegen eiwitten die belangrijk zijn voor telomeren. Telomeren zijn de structuren aan het einde van de DNAstrengen en dienen om ons DNA te beschermen. De rol van telomeren bij systeemsclerose is daarom een interessante piste om verder te onderzoeken. 

 

We hopen dat in de toekomst deze nieuwe methode kan leiden tot meer kennis over zeldzame autoantistoffen bij systeemsclerose, zodat elke patiënt snel een correcte diagnose krijgt en de best mogelijke opvolging. 

 

Met dank aan Dr. Jean-Baptiste Vulsteke