Kijk, mijn gewrichten

30/03/2019

 

Kijk, mijn gewrichten

 

Op kindermaat uitleggen wat reuma is: dat doen ORKA, de Ouders van ReumaKinderen en -Adolescenten en het kinderreumatologie team van UZ Leuven in het nieuwe boekje 'Kijk, mijn gewrichten'.
Het boekje legt op een speelse manier aan kinderen uit wat kinderreuma is.

 

Dr. Wouters van UZ Leuven vertelt: “Om tegemoet te komen aan de nood aan aangepaste informatie, ontwikkelden we het boekje ‘Kijk mijn gewrichten’. Wanneer een kindje bij ons gediagnosticeerd wordt met kinderreuma, krijgt het onmiddellijk ondersteuning van een psycholoog. Die vertelt op basis van het boekje een verhaal, om zo informatie te geven, maar ook op een laagdrempelige manier een gesprek aan te knopen met het kind.”

 

Die psycholoog, dat is Joanna Willen. “Een kind voelt snel aan dat er iets mis is. Het moment dat de ouders de diagnose te horen krijgen, verandert er iets in die ruimte. Dat gebeurt vaak onbewust, door gelaatsuitdrukkingen of de stem. Dat kan kinderen angstig en onzeker maken. Daarom begeleiden we kinderen onmiddellijk intensief. Een boekje met mooie illustraties en een toegankelijke taal helpt hen om de situatie te begrijpen, wat hen geruststelt.”
 

VRT Nieuws was aanwezig op de voorstelling. Bekijk de uitzending hier.

 

Praktische info
Dit boekje zal worden verdeeld via de kinderreumatologen in Leuven, Antwerpen en Gent, en is ook verkrijgbaar via ORKA. 

Te bestellen en feedback:
via mail naar kinderen@reumanet.be
of per messenger naar m.me/team.O.R.K.A

Kosten: gratis, alleen verzendingskosten worden aangerekend 

 

 

Labels