Internationale Dag van de Klinische Studies

 

20/05/2021

 

Op 20 mei is het de Internationale Dag van de Klinische Studies. Wereldwijd lopen continue een enorm aantal studies, druk bezig met het verbeteren van de zorg.

 

In 1747 startte James Lind, chirurg op de HMS Salisbury, met de allereerste klinische studie om de oorzaken van scheurbuik te onderzoeken. Hij startte een studie met slechts twaalf mannen, gegroepeerd in duo’s, die een verscheidenheid aan voedingssupplementen kregen, gaande van cider tot appelsienen en citroenen. De studie duurde slechts zes dagen. Binnen deze tijd werd er een verbetering opgemerkt in de groep die fruit at, waardoor de chirurg kon aantonen dat het eten van citrusvruchten scheurbuik kon genezen.

Klinische studies zijn sterk veranderd sinds Lind zijn ontdekking.  Ze zijn niet alleen meer gereglementeerd en intensiever geworden voor alle partijen, maar nog belangrijker, is ook de impact van de mening van de patiënt over de wijze waarop klinische studies worden uitgevoerd, toegenomen.

 

Op deze Internationale Dag van de Klinische Studies denken we opnieuw aan het belang van onderzoek in de gezondheidszorg. Klinische studies bieden patiënten vroegtijdig toegang tot nieuwe behandelingen die nog niet beschikbaar zijn. En het allerbelangrijkste: klinische studies leiden tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen met een hoge therapeutische waarde die belangrijke medische noden tegemoetkomen. Dit brengt hoop en opluchting voor vele patiënten en hun families. 

 

Farmabedrijf Boehringer Ingelheim ontwikkelde een video en een brochure, waarin helder wordt uitgelegd hoe klinische studies werken en uiteindelijk tot een geneesmiddel komen en hoe ze een meerwaarde kunnen betekenen voor jou als patiënt.