Gebruik hydroxychloroquine afgeraden voor Covid-19

 

27/05/2020

 

Bron: VRT nieuws

 

Sciensano raadt gebruik hydroxychloroquine voor behandeling COVID-19 af

 

Sciensano (Federale instelling voor Volksgezondheid) heeft zijn richtlijnen voor de behandeling van gehospitaliseerde coronapatiënten aangepast. Het gebruik van het malariamedicijn hydroxychloroquine wordt nu sterk afgeraden.

De onderzoeksinstelling baseert zich op de recente observationele bevindingen over het gebruik van hydroxychloroquine voor coronapatiënten. Daaruit blijkt consistent dat het geen voordelen biedt, en mogelijk zelfs schadelijke effecten heeft. "Er is beslist om het off-label te gebruiken (het gebruik voor een indicatie of patiëntengroep waarvoor het geneesmiddel niet geregistreerd werd, red.) en om het geneesmiddel voor COVID-19 in België niet meer aan te bevelen", staat in de aangepaste richtlijn.

Volgens het wetenschappelijk instituut registreerde het federale geneesmiddelenagentschap FAGG in acht gevallen in België bijwerkingen die vermoedelijk veroorzaakt werden door het gebruik van hydroxychloroquine voor de behandeling van COVID-19. In drie gevallen ging het om bijwerkingen aan het hart, die evenwel niet dodelijk waren.

Het FAGG herhaalde maandag zijn waarschuwing over het risico op hartritmestoornissen verbonden aan het gebruik van hydroxychloroquine. Het deed dat na het verschijnen van een studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet, vorige week vrijdag, die de cardiovasculaire bijwerkingen van het geneesmiddel aan het licht brachten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besliste naar aanleiding van diezelfde studie om de klinische tests met hydroxycholoroquine stop te zetten.

 

Noot van ReumaNet: 

Tijdens de afgelopen maanden was er een stormloop op het medicijn, dat ook door lupus- en RA-patiënten gebruikt wordt. Het product was moeilijker te verkrijgen bij de apotheek. Grote problemen bleven in ons land gelukkig uit. Nu dit nieuws bevestigd wordt, zal de voorraad wellicht snel normaliseren.

Ondervind jij toch nog problemen bij het verkrijgen van je vertrouwde medicatie? Laat het ons zeker weten!