Zoektocht naar ontstekingsremmer met minder bijwerkingen

 

01/08/2022

 

Gentse wetenschappers zijn op zoek naar een ontstekingsremmer met minder bijwerkingen. Onderzoeker Lisa Koorneef legt uit wat ze doen:

 

Project: Gelijktijdige activering van vetzuursensoren en het stresssysteem zou metabole bijwerkingen van corticosteroïden kunnen verminderen.  

 

Stresshormoonachtige stoffen zoals dexamethasone en prednisone zijn sterke remmers van (auto-)immuunreacties en worden daarom vaak ingezet bij het bestrijden van reumatoïde aandoeningen.

Aangezien deze stoffen het stresssysteem activeren, kunnen deze helaas vervelende (metabole) bijwerkingen veroorzaken, zoals gewichtstoename en een te hoge bloedsuikerspiegel.

Wij willen een nieuw type molecuul onderzoeken waarvan proefbuistesten momenteel aangeven dat het de ontstekingsreactie sterk afremt, terwijl het minder metabole bijwerkingen geeft. Dit nieuwe type molecuul activeert namelijk niet alleen het stresssysteem, maar gelijktijdig ook vetzuursensoren.


Het project staat momenteel echt nog in zijn kinderschoenen. Wij hebben een eerste prototype van dit nieuw stofje wel al geproduceerd, maar er dienen nog gelijkaardige moleculen qua structuur te worden bestudeerd. Daarnaast moeten wij nog verder uitdiepen hoe het komt dat de stof werkzaam is ('moleculair mechanisme'). Dit willen wij de komende jaren in zowel cellen als muizen onderzoeken. Het onderzoek zal zich dus nog wel een hele tijd in de preklinische fase bevinden - en indien succesvol- zal het pas jaren later in klinische testen kunnen komen. Desondanks vormt dit onderzoek een eerste stap in de richting naar nieuwe (stresshormoon-gebaseerde) immunosuppressiva met minder bijwerkingen.     

 

Onderzoekers: Dr. Lisa Koorneef, Prof. Dr. Karolien de Bosscher.     
Translational Nuclear Receptor Research, UGent Department of Biomolecular Medicine, VIB Center for Medical Biotechnology, Gent, België