Werelddag voor veiligheid van patiënten

ptsafetyday2023

 

17/09/2023

 

Vandaag staat wereldwijd de veiligheid van patiënten in de kijker. De World Patient Safety Day 2023 staat in het teken van het thema 'Patiënten betrekken bij patiëntveiligheid' en de slogan 'Vergroot de stem van de patiënten!'.

 

De dag is bedoeld om belanghebbenden, waaronder patiënten, families, beleidsmakers, leiders in de gezondheidszorg, gezondheidswerkers en patiëntenorganisaties, te beïnvloeden om samen te werken aan het gezamenlijk ontwerpen van gezondheidszorgbeleid en veiligheidsinterventies die echt de behoeften en voorkeuren van patiënten weerspiegelen, om uiteindelijk de veiligheid van de gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren.

 

Betrokkenheid van patiënten en familieleden is een cruciale strategie om de veiligheid in de gezondheidszorg te verbeteren. Als gebruikers van het gezondheidszorgsysteem die uit de eerste hand ervaring hebben met het hele patiëntentraject, zijn de perspectieven van patiënten, families en zorgverleners van onschatbare waarde bij het verbeteren van de patiëntveiligheid.  De impact van betekenisvolle betrokkenheid van patiënten is opmerkelijk: studies tonen een potentiële vermindering van de schadelast tot 15% aan, waardoor elk jaar talloze levens en miljarden dollars worden gered. Daarom is de betrokkenheid van patiënten en familieleden als fundamenteel principe opgenomen in de resolutie van de Wereldgezondheidsvergadering (WHA72.6) over wereldwijde actie voor patiëntveiligheid en in het wereldwijde actieplan voor patiëntveiligheid 2021-2030.

 

Meer informatie vind je hier.