Weer geen invloed op pijn bij reuma

thermometer weer

 

26/02/2024

 

Een Australische groep wetenschappers heeft een literatuuronderzoek gedaan rond de impact van het weer op mensen met reumatische aandoeningen. Hun conclusie is dat weersfactoren geen risicofactoren zijn voor reumatoïde artritis, knie-, heup- of lage rugpijn, maar kunnen wel een duidelijke invloed hebben bij jicht.

 

Een literatuuronderzoek gebeurt door het samenleggen en bekijken van eerder onderzoek rond één bepaald thema. In dit geval namen de Australische wetenschappers onderzoek rond weersomstandigheden en reumatische aandoeningen onder de loep.

Het weer krijgt vaak de schuld van pijn bij reumatische en musculoskeletale aandoeningen. Eerdere onderzoeken zijn het echter niet met elkaar eens en tonen tegenstrijdigheden. In deze analyse werd het risico op musculoskeletale gezondheidseffecten in verband met weerparameters (zoals temperatuur, relatieve vochtigheid, luchtdruk en neerslag) bekeken.


Wat ontdekten de onderzoekers? 

Van de 1.107 studies die in de zoekopdracht werden ontdekt, werden er 11 opgenomen in deze studie (15.315 deelnemers). Deze studies bevatten gegevens over
28.010 voorvallen (102.536 controleperioden) voor zeven aandoeningen van het bewegingsapparaat. Uit de analyses bleek geen verband
tussen relatieve vochtigheid, luchtdruk, temperatuur of neerslag en het risico van reumatoïde artritis, kniepijn of lage rugpijn. Hoge temperaturen in combinatie met een lage luchtvochtigheid werden wel gelinkt aan meer pijn, roodheid en gewrichtszwelling bij mensen met jicht.


Conclusies

Ondanks meldingen van patiënten lijken veranderingen in het weer geen risicofactoren te zijn voor een opstoot van reumatische pijnen of een opstoot. Enkel jicht is een uitschieter. De wetenschappers denken dat warm en droog weer leidt tot uitdroging bij mensen met jicht, waardoor hun urinezuurconcentraat verhoogt. Dit veroorzaakt dan een opstoot.

 

Aanvullingen

Hoewel het weer dus geen invloed heeft op het al of niet krijgen van een opstoot of meer pijn, is er geen vastomlijnde definitie van 'je comfortabel voelen'. Sommige mensen voelen zich beter in een warm klimaat, anderen hebben het liever wat frisser. 
Opgelet: Sommige reumatische aandoeningen zijn wel gevoelig aan het weer. Heb je systeemsclerose en/of het Raynaudfenomeen? Pas dan op met koude. Heb je lupus? Dan kan te veel zon voor problemen zorgen! Meer informatie vind je in de respectievelijke brochures over sclerodermie en lupus.

 

De volledige studie vind je hier.