Webinars in het najaar: noteer alvast in je agenda

 

30/11/2022

 

Heb je in 2022 een webinar gemist? Je vindt alle opnames hieronder en op ons Youtubekanaal.

 

Goed om weten:

  • Registreren hoeft niet 
  • Deelnemen kan altijd gratis
  • Je klikt op de juiste link op het moment van de webinar
  • Elke webinar wordt opgenomen en achteraf gedeeld op het Youtubekanaal van ReumaNet
  • Attesten van deelname kunnen opgevraagd worden via info@reumanet.be
  • Vragen kunnen vooraf bezorgd worden via hetzelfde mailadres

 


HEB JE IN 2022 EEN WEBINAR GEMIST? HERBEKIJK HIER!

 

MAANDAG, 12 DECEMBER, 19u30 - Remissie bij reumatische aandoeningen

Dr. Jan Lenaerts en reumaverpleegkundige Thanny Bries gaan in gesprek met jou: wat is remissie, maar vooral: wat versta jij onder remissie?

Herbekijk de webinar hier.

 

MAANDAG, 14 NOVEMBER, 14u - Voeding en reumatische aandoeningen

Voeding is even essentieel als zuurstof maar elk lichaam reageert anders op qua tolerantie en verteerbaarheid. Voeding bij medische problemen, diëtiste Kirsten Cardon maakt ons wegwijs.

Herbekijk de webinar hier.

 

MAANDAG, 24 OKTOBER, 19u - Psoriasis en Psoriasis Artritis: Korte metten met misverstanden 

Prof Kurt De Vlam en dr. Tom Hillary (UZ Leuven) werken de grootste misvattingen rond psoriasis en psoriasis artritis de wereld uit. We gaan in gesprek met de heren en nodigen ook een patiëntexpert uit die het verhaal een persoonlijke toets geeft. 

Herbekijk hier de opname

 

DONDERDAG, 15 SEPTEMBER, 14u - Omgaan met pijn 

Bestaat er een manier om dan beter met je pijn om te gaan? En lukt dat ook voor chronische pijnpatiënten? Master kinesitherapie en onderzoeker Anneleen Malfliet (VUB) legt uit hoe pijn precies werkt op je brein. No brain, no pain!

Herbekijk hier de opname

 

DINSDAG, 17 MEI, 19u - Migraine

Er zijn wel wat mensen met een reumatische aandoening die ook te kampen hebben met een vorm van migraine. Daarom organiseert ReumaNet op dinsdagavond 17 mei om 19 uur een webinar over migraine.

Sprekers Adinda De Pauw (afdeling Neurologie, AZ Damiaan, Oostende) en Anneke Govaerts (diensthoofd Neurologie, Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen), beiden neurologen, zullen deze toelichting voor hun rekening nemen. Samen met collega-neurologe Annick Verstappen (Antwerpen) schreven ze het boek “Migraine. Alles wat je moet weten.” (Uitgeverij Pelckmans)

Net zoals in het boek, wordt migraine tijdens deze webinar op een duidelijke manier uitgelegd, op maat van de patiënt.

Herbekijk hier de opname

 

DINSDAG, 10 MEI, 19u - Jong&Reuma: Studeren met reuma

Als student(e) met reuma kamp je soms met een aantal uitdagingen. Angus Bruyndonckx van Jong & Reuma en Joke De Reu van Randstad Newstart geven je graag wat meer uitleg over de mogelijkheden en geven tips vanuit de praktijk. 

Herbekijk hier de opname

 

DINSDAG, 26 APRIL, 19u - Jong&Reuma: Solliciteren met reuma

Solliciteren met reuma, hoe doe je dat best? Zeg je dat je reuma hebt, of beter niet? Hoe pak ik het solliciteren praktisch aan en wie kan me daarbij ondersteunen? Deze webinar is een initiatief van de werkgroep Jong & Reuma. Gastsprekers die avond zijn Joke De Reu van Randstad Newstart en Anja Marchal van ReumaNet.

Herbekijk hier de opname

 

DINSDAG, 29 MAART, 19u - Sociale en financiële voordelen voor mensen met reuma

Toelichting over mogelijke voordelen vanuit de Vlaamse Sociale Bescherming, het RIZIV (mutualiteiten), Federale OverheidsDienst  (FOD) Sociale zekerheid, personen met een handicap en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Gastspreker is Gerrie Devos (Helan).

Herbekijk de opname hier

 

DONDERDAG 17 MAART, 20u - Seksualiteit en Intimiteit bij reumatische aandoeningen

Seks blijkt nog al te vaak een taboe onderwerp, terwijl we als mensen met een reumatische aandoening toch wel op een aantal moeilijkheden kunnen stuiten. Deze problemen willen we in kaart brengen om zo te komen tot mogelijke oplossingen en/of tips en handvaten.

Samen met haar leden-patiëntenorganisaties, organiseert ReumaNet een webinar rond seksualiteit en reumatische aandoeningen. Professor Ellen De Langhe (reumatologe) en seksuologe Mirjam Hemker zorgen voor een praktische uiteenzetting. 

Om deze webinar goed voor te bereiden, hadden we je graag gevraagd een anonieme enquête in te vullen (invullen kan tot 25 februari). Update: jullie waren met meer dan 200 mensen die de enquête hebben ingevuld! Van harte bedankt! Jullie bemerkingen, bezorgdheden, tips and tricks,... zijn meegegeven aan de sprekers, evenals jullie vragen.

Herbekijk de opname hier

 

DONDERDAG 24 FEBRUARI, 19u - Biosimilars in België

Op donderdag  24 februari om 19u hebben we Yannick Vandenplas te gast. Vandenplas is verbonden aan het centrum voor Klinische Farmacologie en Farmacotherapie (KU Leuven) als doctoraatsonderzoeker. Hij onderzocht hoe patiënten staan tegenover biosimilars en of er in de patiëntenpopulatie een reden kan gevonden worden waarom biosimilars in België zo weinig worden gebruikt. Hij legt ons zijn onderzoek en de bevindingen uit. 

Herbekijk de opname hier.

 

WOENSDAG 9 FEBRUARI, 19u - Jong&Reuma: Bewegen

Op woensdag 9 februari om 19u bekijken we samen met kinesitherapeute Marlies Kaerts hoe we onze goede voornemens rond bewegen kunnen waarmaken. Deze sessie wordt georganiseerd door Jong en Reuma. Marlies geeft tips rond bewegen en sporten, vermoeidheid en conditie. Getuigenissen van enkele jongeren met een reumatische aandoening maken het geheel herkenbaar. We zorgen voor mogelijkheden om vragen te stellen, maar je kan ook je eigen tips delen tijdens de avond. We hopen op jouw inbreng!

Herbekijk de opname hier. De slides van de presentatie vind je hier.

 

WOENSDAG 26 JANUARI, 19u - Digitale gezondheidsapps

Mitchell Silva bijt de spits af op woensdag 26 januari om 19u. Silva loodst ons doorheen digitale hulpmiddelen die ons dagelijks leven met reuma kunnen vergemakkelijken en ons in staat stellen onze gezondheid op te volgen. Heb jij goede ervaringen met apps, wearables of andere digitale tools? Deel ze zeker met ons!

Herbekijk de opname hier. De slides van de presentatie vind je hier.