Wat weten we over biosimilaire geneesmiddelen?

 

11/01/2021

Hoewel biosimilars al enkele jaren op onze Belgische markt zijn, worden de meeste biosimilars in België maar weinig gebruikt. Een van de mogelijke redenen hiervoor is het gebrek aan vertrouwen in biosimilars bij Belgische patiënten en zorgverleners, wat leidt tot een beperkt gebruik in de praktijk.

 

Een team van het departement voor Klinische Farmacologie en Farmacotherapie van de KU Leuven heeft Belgische patiënten bevraagd over hun algemene percepties over biosimilars, welke ondersteuning ze verwachten indien er wordt overgeschakeld op een biosimilar, en welke informatienoden ze hierover hebben.

 

Maar liefst 62% van de 657 deelnemers gaven aan biosimilars niet te kennen. Nochtans zijn deze geneesmiddelen al enkele jaren op de markt, ook in de reumatologie. Het informeren van patiënten kan dus duidelijk beter! Zowel van artsen als van apothekers verwachten patiënten informatie. 35% geeft aan ook informatie te willen ontvangen van patiëntenorganisaties. En daar komen wij als ReumaNet graag in tegemoet. Onderaan dit artikel vind je een link naar extra info op deze website. 

 

Afgelopen week werd het rapport gepubliceerd. Je leest het hier (Engelstalig).

Een Nederlandse samenvatting vind je hier.

 

Weet je niet wat biosimilars zijn? Wil je meer weten over biologische geneesmiddelen? Lees dan hier verder. Onder de balk 'Medicijnen' kan je doorklikken naar Biologicals - Biosimilars. Je vindt daar ook links naar uitgebreidere brochures.