Wandeling ten voordele van onderzoek

 

30/08/2022

 

De CIB-Liga organiseert op zondag 2 oktober 2022 een wandeling ten voordele van wetenschappelijk onderzoek naar zeldzame bindweefselziektes. Dit jaar wordt onderzoek naar myositis gesteund.

 

In het UZ Leuven start het project 'Identificatie van auto-antilichamen in myositis' door Dr. Jean-Baptiste Vulsteke. Zijn promotors zijn prof. dr. Xavier Bossuyt (laboratoriumgeneeskunde) en prof. dr. Ellen De Langhe (reumatologie).

Dit onderzoek wil:

  • een antwoord geven op hoe gekende (nieuwe) autoantistoffen best worden aangetoond.
  • direct verband leggen met de concrete patiënt ('translationeel onderzoek') hetgeen inzicht geeft in de ziekte-variaties die deze antistoffen kunnen aantonen. Zodoende kan het wellicht vrij snel de diagnostische ondersteuning voor de concrete patiënt verbeteren.
  • de mate onderzoeken waarin de bestaande technieken (die dus wereldwijd gebruikt worden) deze autoantistoffen al of niet kan aantonen waardoor het resultaat van de studie de diagnostiek van deze zeldzame ziekten wereldwijd kan verbeteren. Hierbij moet niet alleen gedacht worden aan de patiënten die eraan leiden maar aan alle patiënten die symptomen hebben die aan deze ziekten doen denken en bij wie ze dus moet uitgesloten worden. De indicatie voor het uitvoeren van een labotest voor zeldzame ziekten is (gelukkig) veel frequenter dan de ziekte zelf. De juistheid van een negatieve test is even belangrijk als de juistheid van een positieve.

 

Je kan dit onderzoek ondersteunen met een simpele wandeling!

Waar?

  • Gemeenschapslokaal Grasheide, Pastorijstraat 1A in Putte

 

Wanneer?

  • Zondag 2 oktober 2022, starten kan tussen 8u en 15u.

 

Wat?

  • Er zijn verschillende wandelingen mogelijk. Er is een kinderwandeling van 3 km die langs een natuurreservaatje gaat, die een beek oversteekt, een vlonderpad heeft,… Het Jan Gaspad is 14 km lang en gaat grotendeels langs kleine straten, langs voetwegen, karrensporen,… Vlakbij is een speeltuin en een finse looppiste.

 

Prijs?

  • 5 euro

 

Meer info? 

 

Iedereen is van harte welkom om mee te wandelen!