Vierde prik voor mensen met immuniteitsproblemen

 

24/01/2022

 

De ministers van Volksgezondheid hebben beslist dat mensen met een verzwakt immuunsysteem een vierde dosis van het coronavaccin kunnen krijgen. Zo'n 300.000 mensen komen in aanmerking voor deze extra booster.


De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om mensen met een verzwakt immuunsysteem, die erg kwetsbaar zijn en een hoog risico lopen op COVID-19, opnieuw een prik te geven. De bedeling hiervan start zo snel mogelijk, de databanken worden voorbereid om de uitnodigingen te versturen.

Bij mensen met immuniteitsproblemen kunnen de covidvaccins minder goed aanslaan, vandaar dat een vierde prik nodig kan zijn. In België gaat het om zo'n 300.000 mensen. Zij komen nu dus in aanmerking voor een vierde prik, die door de Hoge Gezondheidsraad beschouwd wordt als een booster, een oppepprik om hen extra te beschermen tegen ziekte na besmetting met het coronavirus. Deze beslissing zegt daarom nog niets over een mogelijk vierde dosis voor de algemene bevolking.

Wie tot deze groep behoort, krijgt automatisch een uitnodiging. Je hoeft je (huis)arts dus niet te contacteren.

 

Nieuwe cijfers tonen veiligheid vaccinatie bij mensen met reuma

EULAR, de Europese alliantie van organisaties in de reumatologie, geeft advies aan dokters, verpleegkundigen en patiënten over hoe ze reumatische aandoeningen best kunnen behandelen en aanpakken. De organisatie ondersteunt ook studies en datacollectie om meer te kunnen leren en begrijpen over reumatische aandoeningen.
Het EULAR Coronavirus Vaccine register (COVAX) werd gelanceerd in februari 2021. Reumatologen registreren vrijwillig de gegevens. Hen werd gevraagd zoveel mogelijk mensen met reuma die een COVID vaccin kregen te registreren, of ze nu bijwerkingen hadden of niet.

Een publicatie van deze maand toont dat de vaccins veilig zijn voor mensen met reuma. Lees de samenvatting of de originele publicatie hier.

 

Meer weten over COVID-19? Je vindt alle info hier.