Vierde ORKA zomerkamp opnieuw groot succes!

 

 

07/08/2014

 

Het vliegtuig van ORKA is weer geland in België! Een grote groep kids en jongeren met reuma trokken van 27 juli tot 2 augustus de wereld rond tijdens het ORKA zomerkamp.

 

Met vertrek in Geraardsbergen trok het bonte gezelschap naar China, Arabië, Atlantis, Australië, Brazilië en weer terug naar België. De monitoren, waarvan enkelen ook ervaringsdeskundigen, zorgden voor een aangepast programma voor de bengels.

 

 

Dat het kamp, het vierde op rij, opnieuw een succes was, blijkt uit de reacties:

 

"Ik heb genoten van het superleuke ORKA kamp! Het was nog toffer dan ik dacht! De moni's waren kei-lief en er waren heel coole activiteiten. De uitstap naar het strand was mega-leuk, het eten met stokjes was een fijne ervaring, het watergevecht met Tom was hilarisch, de kamelentocht was mega, de gokchinees was geweldig, en zoveel meer super-mega-coole-fijne activiteiten! Dankjewel!"
Marie

 
"Ready, aim, fire! Recht in het hart. Het was een plezier vorig weekend getuige te mogen zijn van een prachtige groep vrienden (of een groep prachtige vrienden) waar Helena helemaal zichzelf kan zijn. Ik ben Anja en Steven, maar ook de moni's en haar vrienden dankbaar voor de fantastische week die ze op ORKA-kamp heeft gehad. Dikke knuffel voor jullie allemaal."
Mama van Helena.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Een oprechte dankjewel aan Anja en Steven. Zonder jullie inzet had ik waarschijnlijk maar een halve jeugd gehad. Ook de monitoren (die al lang meer vriend dan oppas zijn) blijf ik dankbaar. Hier stopt het echt niet. Want elk einde is het begin van iets nieuws, toch? Ook dit jaar heb ik meer geleerd dan ik had verwacht, over anderen, over mezelf. Er even tussenuit en ontspannen gaf me inzicht in waar ik heen wil met mijn leven, inzicht in wat belangrijk voor me is. Het herinnerde me eraan hoe belangrijk time management is."
Aïda
 
 
 
Wil jij mee dansen met de flashmob op 12 oktober? Begin dan alvast te oefenen. De dans vind je hier, een filmpje met instructies staat hier.
 
 
 
 
 
In 2015 zal er opnieuw een kamp georganiseerd worden voor kinderen en jongeren met reuma. We pakken het wel iets anders aan. 
 
Joetz vzw, een specialist in jeugdvakanties, neemt de fakkel van de ORKA-vrijwilligers over.
Joetz is ook partner van de Socialistische mutualiteiten, maar in de eerste plaats een vakantie- en vormingsorganisatie, die openstaat voor alle kinderen en jongeren en die zich ook wil richten tot heel diverse doelgroepen.
Joetz hecht veel belang aan gezondheid, investeert in projecten rond gezondheid en wil maatschappelijke hete hangijzers mbt de gezondheid bij kinderen en jongeren bespreekbaar maken.
Naast speciale “gezondheidskampen” – zo organiseren zij bijv. In samenwerking met het UZ Gent al jaarlijks een Bedplaskamp en zit er nu ook een Obesitaskamp in de pipeline – wordt inclusie van ‘kinderen met een beperking’ heel erg gestimuleerd. 
Joetz heeft interesse voor de bredere reumaproblematiek en voor ons ORKA zomerkamp. Na enkele vergaderingen ontdekten we de synergieën tussen de beide organisaties, waarna de stap tot samenwerking snel gezet was.
 
Deze samenwerking biedt een aantal belangrijke voordelen voor de toekomst: 
* Via dit partnership kan het ORKA zomerkamp voor kinderen en jongeren met reuma blijven bestaan en ook nog verder groeien, want het zal in de toekomst niet langer puur op vrijwilligers draaien. We kunnen rekenen op de logistieke ondersteuning van een professionele organisatie die openstaat voor en investeert in de reumaproblematiek.
 
* Het ORKA zomerkamp wordt vanaf 2015 mee opgenomen in de catalogus van een gespecialiseerde vakantie- en vormingsorganisatie, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Hierdoor kunnen nog meer kinderen en jongeren bereikt worden en wordt bovendien kinderreuma nog beter in de kijker gezet. 
 
* In het kader van deze samenwerking kunnen onze eigen reumajongeren een groeipad volgen. Onze adolescenten zullen de kans krijgen om door te groeien tot monitor. Zij kunnen deelnemen aan een van de monitorencursussen die georganiseerd worden in de krokus-, paas- en herfstvakantie en kunnen dan elk volgens hun eigen mogelijkheden meedraaien als monitor op dit reumakamp maar ook op een van de andere Joetz kampen, als zij dit willen. Joetz stimuleert ook inclusie onder hun monitoren.
 
* De leeftijdsgrens voor de deelnemers wordt opgetrokken, want Joetz focust zich met haar verschillende projecten en acties zelfs op jongeren tot dertig jaar.
 
 
Wat betekent deze aankondiging nu concreet voor het kamp voor volgend jaar ? 
-          Het kamp 2015 ligt nu al vast. Het vindt plaats van 2 augustus tot 8 augustus 2015 in Sint-Niklaas in het provinciaal domein De Ster, Villa Heywijck. Een schitterende kampplaats met heel veel mogelijkheden. Leg deze periode dus nu al maar vast in jullie agenda.
 
-          De kostprijs zal zeker niet hoger zijn dan dit jaar. De prijs zal identiek zijn voor de reumakinderen en de broers en zussen. Wie aangesloten is bij de socialistische mutualiteit, zal dan wel het lagere mutualiteitstarief betalen. 
 
-          Lynn, de nieuwe moni van dit jaar, is medewerkster van Joetz en zij zal volgend jaar alvast de coördinatorrol van Anja overnemen. Anja zal er ook zijn op die eerste dag en zij zal Lynn bijstaan en raadgeven. En ook op de laatste dag zal ORKA aanwezig zijn voor het afscheidsfeest. 
 
-          Wat betreft de andere monitoren valt er op dit moment nog niet zeggen wie de monitoren van dienst zullen zijn. Hopelijk duiken een of meer ‘bekende’ gezichten op. Nieuwe monitoren zullen door ORKA gecoacht worden.
 
 
 
Een ongelooflijk dikke merci aan alle vrijwilligers die zich hier jarenlang belangeloos voor hebben ingezet. Het Kamp is dankzij hen een pareltje geworden. En zo zie je hoe een droom toch werkelijkheid kan worden!
 
 
Interesse in het ORKA kamp? Interesse in de werking van ORKA? Vragen rond kinderreuma? Contacteer ons, of kijk op www.ikhebreuma.be