Verslag van een coronaproof ORKA-zomerkamp

 

 

05/10/2020

 

Verslag door moni Laura De Reu

 

Het heeft lang aan een zijden draadje gehangen : zou ons jaarlijkse Zomerkamp voor reumakinderen/-jongeren dit jaar nu kunnen doorgaan of niet ? Covid-19, lock-down, versoepeling van een aantal maatregelen … en dan plots eind mei : groen licht voor jeugdkampen! Coronaproof op zomerkamp, dat moest kunnen : een lichtjes ingekorte versie, één grote  kampbubbel, een zeer gedetailleerd draaiboek en heel strikte hygiënemaatregelen. Onze kinderen en onze ORKA-ploeg hadden er ongelofelijk veel zin in. Een verslag.

 

Corona of niet, niets kon ons tegenhouden: eind juli vertrokken wij met onze ORKA-bubbel op kamp. We verzamelden op ons privé festivalterrein in Roeselare en dat was de start van ORKA-POP! Onze kersverse popsterren kregen meteen een heel pak opdrachten in Eén tegen Allen : paraderen over de rode loper, een concertaffiche ontwerpen, festivalbandjes voor elkaar knutselen, een eigen tekst schrijven op bestaande liedjes,… Onze jongeren ontpopten zich algauw tot ware artiesten! 

 

Een veelbelovende affiche ook voor dag twee. In de voormiddag gingen de maxi’s creatief aan de slag met witte kledingstukken. Met tie dye en verf pimpten ze hun t-shirts, shorts en sokken en creëerden zo de perfecte festival-look! Ook de mini’s maakten hun eigen t-shirt. Ze moesten eerst wel de ‘slechtste fans’ in zichzelf naar boven halen om de verf te verdienen. En het resultaat mocht gezien worden : in supercoole hippe festival-outfits flaneerden ze op de festivalweide. Daana gingen de maxi’s ‘op levensweg’: de enen startten in de muziekacademie en de anderen begonnen een  carrière als straatmuzikant. En zo moesten ze aan de hand van leuke spelletjes hindernissen in een sterrenleven overwinnen. 

 

Ook dag drie van ORKA-POP werd memorabel. De mini’s tekenden hun silhouetten op papier en versierden die dan tot echte popsterren. Voor de maxi’s stond dan weer een heus moordspel op het programma: via een lange zoektocht, heel wat pittige discussies en een spannende rechtszaak gingen zij op zoek naar de identiteit van de dader. Jolina Gomez werd ontmaskerd. Handen ontsmetten, handen wassen en daarna balletjes in tomatensaus eten! Zoals ieder jaar konden we onze buikjes weer vullen met lekkere maaltijden en tussendoortjes! Na een verdiende middagrust speelden de mini’s een muziekbingo: liedjes afkruisen, samen zingen en dansen… Supergezellig! De maxi’s speelden dan weer de “wet t-shirt contest“ en uiteraard eindigde dit met … natte t-shirts. Gelukkig waren de weergoden ons goedgezind! Na al dat leuks besloten we om het ’s avonds wat rustiger aan te doen: filmavondje voor de mini’s, lekker luierend in hun festivalzeteltjes, en een spelletje KUBB voor de maxi’s.

 

De vierde festivaldag begon voor de mini’s met een bosspel “UNOrka”. Hierbij konden ze geld verdienen om daarna hiermee een coole artiest te creëren en een zo mooi mogelijke concertzaal te bouwen. Ondertussen namen ook de maxi’s het tegen elkaar op in de strijd om ‘Dé Ultrapopster’ te worden. Het werd een nek-aan-nek-race, maar uiteindelijk ging onze Luna Del Rey met de titel lopen. Na een lekker middagmaal en een welverdiend middagdutje – toch wel nodig voor onze reumakids – kruisten de maxi’s opnieuw de instrumenten in de grote music battle. De mini’s gingen dan weer op zoek naar wie de muziek gestolen had. Ze zaten de muziekdief meteen op de hielen en konden zo de muziek naar de kampplaats terugbrengen zodat we ‘s avonds allen samen een lekker feestje konden bouwen (altijd een hoogtepunt van het ORKA zomerkamp) : polonaise en andere dansen, deze keer op afstand, karaoke zingen en foto’s nemen in onze photobooth... een zalige laatste avond samen!

 

Op de laatste dag, rustig ontbijten in pyjama – heerlijk! – gevolgd door voor de maxi’s een ontroerende film kijken, uiteraard mochten de nodige traantjes niet ontbreken; en een grote muziekquiz voor de mini’s. In de namiddag: de laatste grote uitdaging : het grote duel MINI VS MAXI. Verschillende opdrachten: snelheid, inschattingsvermogen, rekenen, taal, bouwen, smaakpapillen testen, tijd inschatten, zoeken, tekenen... Alle skills van onze deelnemers werden uitgebreid getest en… uitstekend bevonden! Benieuwd wie won? Het was heel nipt, maar de jongsten haalden het.
Na het spel nog even nagenieten bij een heerlijke hot dog en dan werden de kinderen ‘coronaproof’ opgehaald. Onze festivalweek zat er op.  

 

Onze reumakinderen en alle medewerkers van ons ORKA zomerkamp hebben weer een hele leuke tijd gehad en schitterende herinneringen meegenomen naar huis. Ze hebben dubbel en dik genoten van dit ‘ongewone’ kamp in deze uitdagende Coronatijden, ook al hebben ze de gebruikelijke veelvuldige knuffels zeker gemist. Maar niet getreurd, volgend jaar halen we dit zeker in … 
En wij, de ORKA kern, haalden opgelucht adem aan het eind van het kamp, en ook nog eens twee weken later , dat alles heel veilig verlopen was.