Verslag ReumaCafé: Leven met chronische pijn

 
 
28/04/2017
 
Op maandag 24 april zette ReumaNet de deuren van het ReumaHuis open voor het derde ReumaCafé. Het onderwerp zal veel mensen met reuma interesseren: leven met chronische pijn. We hadden dan ook een zo goed als volle zaal (dank aan Axxon voor het gebruik!) voor een aantal sprekers die het onderwerp toelichtten vanuit hun eigen discipline.
 
Bekijk het ReumaCafé online. Je kan de presentaties en de gebruikte powerpoints hieronder via de links allemaal terugvinden!
 
 
Gerd Jacobs, voorzitter van ReumaNet, gaf als inleiding een aantal cijfers mee uit een enquête over pijn van een aantal jaar geleden. Daaruit bleek o.a. dat de meerderheid van reumapatiënten blijft last hebben van pijnlijke gewrichten en vermoeidheid, zelfs wanneer ze in remissie zijn (de ziekte is dan niet actief). 
 
Jo Nijs is professor aan de VUB en is gespecialiseerd in o.a. chronische pijn. Hij besprak de wijze hoe ons lichaam en brein omgaat met pijnprikkels en gaf inzichten mee vanuit zijn discipline: de kinésitherapie. Je kan zijn uiteenzetting herbekijken via deze link.
Zijn presentatie vind je hier.
 
Nathalie Cardinaels is psychologe. Ze gaf in haar uiteenzetting een aantal tips en ideeën mee om makkelijker om te gaan met chronische pijn. Via deze link kan je haar voordracht opnieuw bekijken. 
Haar presentatie vind je hier.
Nathalie schreef nadien ook een verslag op haar eigen blog waar ze (twee-)wekelijks een artikel post. Dat lees je hier.
 
Philippe Carron is reumatoloog. Hij toonde ons o.a. de verschillen in pijngevoelens tussen de verschillende reumatische aandoeningen en wees op het belang van nieuwe behandelingsmanieren. Zijn toespraak kan je hier opnieuw bekijken
Zijn presentatie vind je hier.
 
Als afsluiter ging Stefaan Peeters, voorzitter van Axxon, de vakvereniging van kinésitherapeuten, in debat met de sprekers en met de zaal. Het bracht extra inzichten en ervaringen mee. Het werd een boeiende afsluiter en gaf voer voor discussie tijdens de afsluitende drink. 
 
In het najaar komt een volgend reumacafé. Het onderwerp ligt nog niet vast, dus ideeën zijn welkom.