Vergeet je griepvaccin niet

 

25/11/2021

Met de hele campagne rond vaccinatie tegen het coronavirus, zouden we nog vergeten dat er ook zoiets als een griepvaccin bestaat. Het Vlaams Apothekers Netwerk herinnert iedereen aan het belang van deze vaccinatie.

 

De Vlaamse huisapothekers hebben dit griepseizoen al meer dan 1,3 miljoen griepvaccins afgeleverd aan patiënten. Dat is ongeveer 16% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) van 23 november. Meer dan de helft hiervan werden ook zelf voorgeschreven door de huisapothekers. De meeste vaccins werden aangeschaft door patiënten ouder dan 65 jaar. Deze stijgende vaccinatiegraad is belangrijk, want er wordt een moeilijk griepseizoen verwacht.


Er gingen reeds 1.310.577 vaccins de deur uit bij de Vlaamse apotheken. In november 2020 waren dat er nog 1.129.446. Een groei van 16% tegenover vorig jaar dus. Het grootste deel daarvan (847.608) ging naar patiënten ouder dan 65 jaar. Dit is een goede start van het griepvaccinatieseizoen. Het virus kan namelijk hard toeslaan bij personen met een verhoogd risico, zoals ouderen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem. De hogere vaccinatiegraad neemt ook druk weg van de ziekenhuizen, die al overbelast zijn met COVID-19-patiënten. Deze stijgende vraag naar vaccins was verwacht en de voorraad is erop voorzien. In totaal voorzag ons land 3,78 miljoen dosissen voor dit griepseizoen, 840.000 meer dan in 2020. Er is dus nog geen sprake van een tekort en iedereen die zich wil laten vaccineren kan een prik krijgen.

 


Extra hulp huisapotheker
Zoals altijd kan men nog steeds bij de huisarts terecht voor een voorschrift voor het griepvaccin. Sinds 1 oktober kan de huisapotheker eveneens een voorschrift aanmaken en het vaccin meteen meegeven wanneer de patiënt in de apotheek staat, en dit voor alle burgers. Er is dus geen voorschrift van de arts meer nodig, wat het aanschaffen van een vaccin voor patiënten een stuk eenvoudiger maakt. Daarnaast verlicht deze manier van werken de werkdruk van de arts. Patiënten kunnen, na het afhalen van hun vaccin, direct een afspraak maken bij de arts voor de toediening ervan, wat de zogenaamde ‘patient journey’ sterk verkort. Ook tijdens het vorige griepseizoen konden burgers ouder dan 50 jaar al in de apotheek terecht voor een griepvaccin op voorschrift van hun huisapotheker. Dit jaar werden de regels dus uitgebreid naar alle burgers.


De Vlaamse burger maakt goed gebruik van deze optie. Meer dan de helft van de reeds afgeleverde griepvaccins in Vlaanderen (56%) werden voorgeschreven door huisapothekers. Dankzij hun bredere rol zijn huisapothekers in staat de groeiende vaccinatiegraad nog meer te stimuleren. “Uiteraard hopen we dat huisapothekers in de toekomst zelf die prik kunnen plaatsen”, stelt Hilde Deneyer, algemeen directeur VAN. “Dit zou de vaccinatiegraad alleen maar ten goede komen. We staan ook open voor dialoog en samenwerking met artsen en verpleegkundigen hierover.

 


Belang sensibilisatie en preventie
Nu ons land een moeilijke vierde golf van COVID-19 beleeft, kan een bijkomende griepepidemie zware gevolgen hebben. Zorgverleners kunnen sneller besmet worden en risicopersonen kunnen ernstiger ziek worden. Daarnaast zal het de druk op de ziekenhuizen doen toenemen. Het hogere aantal afgeleverde griepvaccins toont alvast aan dat Vlaanderen zich goed voorbereidt. De sensibilisatie voor het griepvaccin is een belangrijke taak van de huisapothekers. Zij zijn de meest laagdrempelige zorgverleners en daarom het meest geschikt om patiënten te informeren over hun prik en indien nodig door te verwijzen naar de arts. Met de mogelijkheid om vaccins zelf voor te schrijven, draagt de huisapotheker verder bij aan de aangeraden 70% vaccinatiegraad onder risicopersonen.


Huisapothekers toonden al het belang van hun sensibiliserende rol met onder meer COVID-19-vaccinatiegesprekken. Via hun software kregen huisapothekers pop-ups van niet-gevaccineerde personen en konden ze met hen het gesprek aangaan over de vaccinatie. Op die manier werden er meer dan 3 miljoen vaccinatiegesprekken gevoerd in de Vlaamse apotheken. Maar liefst 80% van deze aangesproken patiënten was na het gesprek overtuigd om zich te laten inenten. “Apothekers slagen er in om menig burger en patiënt te bereiken door hun laagdrempelige nabijheid, en kunnen daar waar de patiënt nog geen huisarts geeft, ook het belang van een vaste huisarts onderstrepen”, aldus Hilde.

 

Voor meer informatie zie: www.vlaamsapothekersnetwerk.be