
16/12/2021
UPDATE December 2021:
Mensen met reumatische aandoeningen zitten met heel wat vragen rond de coronasituatie. EULAR, de Europese vereniging voor reumatologie, geeft een update van de meest gestelde vragen. In de werkgroep zitten reumatologen, onderzoekers, paramedici en patiënten.
De adviezen zijn gebaseerd op de kennis die beschikbaar was in november 2021.
- De beschikbare vaccins zijn veilig te gebruiken bij mensen met reumatische aandoeningen, ook bij mensen die medicijnen nemen die het immuunsysteem onderdrukken.
- Alle vaccins die vandaag gebruikt worden, zijn niet-levende vaccins. Ze kunnen je dus de ziekte niet geven of doorgeven. Ze veranderen je genetische informatie niet en er is geen bewijs dat er risico's zijn voor ongeboren kinderen.
- Je krijgt een vaccinatie tegen COVID-19 best wanneer je ziekte stabiel is en niet meteen voor of na toediening van reumaremmers. Natuurlijk is dit een moeilijk gegeven tijdens een pandemie. Stoppen met medicatie wordt niet aangeraden! Raadpleeg je arts wanneer je vragen hebt. Lees ook hier meer over wat te doen als je bepaalde medicatie neemt. (informatie van december 2021)
- Vergeet ook je vaccinaties tegen griep en pneumokokken niet!
VEELGESTELDE VRAGEN
Moet ik gevaccineerd worden?
- Ja, de werkgroep van EULAR geeft iedereen het advies om zich in te enten tegen COVID-19. Enkel zo kunnen we de pandemie onder controle krijgen.
Moet ik een booster vaccin krijgen?
- Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat heel wat mensen een derde prik nodig hebben om beschermd te blijven. Het wordt aangeraden de nationale richtlijnen te volgen. In België wordt iedereen uitgenodigd voor een derde prik. Op 15/12 werd beslist dat de termijn tussen de tweede en derde prik met Pfizer verkort kan worden naar vier ipv zes maanden.
Is het ene vaccin beter voor mij dan het andere?
- Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat stelt dat het ene vaccin beter is dan het andere voor mensen met reumatische aandoeningen. Verder zijn ook niet alle vaccins beschikbaar in elk land. Sowieso is vaccineren altijd beter dan niet vaccineren.
Kan ik mijn griep- en covidvaccin gelijktijdig krijgen?
- Ja, dat is geen probleem.
Ik had al COVID-19 en ben hersteld. Moet ik nog gevaccineerd worden?
- Ja, vaccineren kan veilig na infectie en geeft extra bescherming.
Kan ik de vaccinatie krijgen wanneer ik mijn reumamedicatie neem?
- Ja, er schuilt geen gevaar in vaccineren wanneer je medicatie neemt. Het enige probleem dat kan voorkomen is dat het vaccin iets minder goed werkt. Raadpleeg je arts hierover.
Heeft de vaccinatie een invloed op mijn medicatie?
- Nee
Moet ik antilichamen laten testen na vaccinatie?
- Dit wordt gedaan in kader van wetenschappelijk onderzoek, maar hoeft niet standaard uitgevoerd worden. Het aantal antilichamen voorspelt niet de kans op infectie.
Wie moet ik raadplegen voor vaccinatie? Mijn huisarts of mijn reumatoloog?
- Je huisarts zal je al heel wat antwoorden kunnen geven, maar het kan zijn dat de reumatoloog de meer specifieke vragen zal moeten beantwoorden.
Wat moet ik van mezelf weten om de juiste beslissing te kunnen nemen?
- Kennis van je aandoening, je behandeling en mogelijke andere aandoeningen naast je reuma.
Hoe zit het met bijwerkingen?
- De goedgekeurde, beschikbare vaccins zijn veilig, met gelijkaardige bijwerkingen zoals het griepvaccin. Er worden niet meer of andere bijwerken gerapporteerd bij mensen met reumatische aandoeningen. Ervaar je bijwerkingen? Raadpleeg je arts.
Wat doe ik in geval van een opstoot van mijn reuma?
- Het risico op een opstoot is laag, slechts 5 tot 10%. Maar opstoten komen dagelijks voor, ook zonder vaccineren. Raadpleeg altijd je arts.
Zal ik voortaan jaarlijks gevaccineerd moeten worden tegen COVID, zoals griep?
- Momenteel is dat nog niet geweten, maar dat kan wel eens het geval zijn.
Hoe zit het met langetermijneffecten?
- Het is nog te vroeg om dit te beantwoorden, maar alles lijkt erop dat de vaccins veilig en effectief zijn, zoals de griepvaccins.
Loop ik meer risico op een COVID-infectie?
- Nee, reumapatiënten lopen niet meer risico.
Loop ik meer risico op een zware COVID-infectie?
- Niet omwille van je reumatische aandoening. Maar, zoals bij iedereen, zijn andere medische problemen misschien wel een risico.
Zorgt de behandeling die ik volg ervoor dat ik ernstig ziek zou worden bij een infectie?
- De meeste medicijnen zorgen hier niet voor. Enkel het gebruik van rituximab, cyclofosfamide, MMF of een dagelijkse dosis van 10mg of meer cortisonen per dag kan problemen geven. Je praat best met je reumatoloog wanneer dit het geval is.
Raad ik mijn familie en vrienden aan om zich te laten vaccineren?
- Absoluut. Dat is de beste manier om elkaar te beschermen en de pandemie in te dijken.
Ben ik volledig beschermd tegen COVID-19 wanneer ik gevaccineerd ben?
- Helaas niet. De algemene richtlijnen blijven belangrijk: afstand houden, handen wassen, ruimtes ventileren, grote groepen vermijden, isolatie wanneer je symptomen hebt, ...
Bron: www.eular.org. De originele tekst vind je hier.
Wil je meer weten over COVID-19 in relatie tot reumatische aandoeningen, bekijk dan zeker ook deze pagina (klik hier). We zorgen regelmatig voor updates.