Twijfel rond coronavaccin niet nodig bij reuma

 

26/07/2021

 

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 draait op volle toeren. 70% van de volwassen Vlamingen is ondertussen volledig gevaccineerd. Heb jij toch nog twijfels omdat je een reumatische aandoening hebt? De voordelen van vaccinatie zijn nog altijd veel groter dan de risico's bij een covidbesmetting.

 

Bij het begin van de coronacrisis werden tal van studies opgezet om de impact van het virus en de effecten van vaccineren in kaart te brengen. Ook binnen reumatologie werd dit gedaan. Een Amerikaanse studie belichtte nogmaals onderstaande punten:

  • We berichtten eerder al dat sommige medicatie ervoor kan zorgen dat je iets minder beschermd bent tegen COVID-19 na vaccinatie. Een goede planning rond je reumamedicatie is belangrijk om maximaal effect te hebben. Spreek hierover met je arts! Hoe dan ook, 70% bescherming is nog altijd beter dan 0%.
  • Geen enkele studie tot nu wijst uit dat er na vaccinatie een verhoogde kans is op een opstoot van je reuma.
  • Hier en daar wordt melding gemaakt van hartproblemen na vaccinatie, maar die aantallen zijn zo klein, dat ook daar weer duidelijk de voordelen van vaccinatie opwegen.
  • Aan de andere kant blijken er ook mensen die een reumatische aandoening ontwikkelen na een COVID-19 infectie. De infectie bleek de uitlokkende factor te zijn die de ziekte activeerde.

 

Vaccineren blijft de boodschap. Blijf je met twijfels zitten, aarzel niet om je arts te contacteren! Spreek je liever met een lotgenoot? Dat kan! Geef ons een seintje.

 

Bron: Medscape