Tweede Astra Zenecaprik vervroegen

 

02/07/2021

  
Op 30 juni leverde AstraZeneca de beloofde 700.000 vaccins aan ons land. Dit houdt in dat een groot aantal mensen hun tweede dosis van het vaccin nu maximaal vier weken eerder kan ontvangen. Hierdoor zijn zij sneller optimaal beschermd tegen COVID-19, met inbegrip van de oprukkende Delta-variant.

 


Om wie gaat het?

Momenteel zijn er nog ongeveer 800.000 Belgen die hun eerste injectie met het AstraZeneca (AZ)-vaccin kregen, toen er nog twaalf weken voorzien waren tussen de twee injecties. Voor deze mensen, die uitgenodigd werden voor 13 mei, bleef het interval tussen de twee prikken op twaalf weken behouden. Aangezien het hier vooral gaat om 65-plussers en risicopatiënten, die voorrang hadden gekregen in de campagne, heeft het Vlaams Patiëntenplatform er mee voor geijverd dat ook deze mensen hun tweede spuit vroeger zouden krijgen.


Sneller gevaccineerd, sneller beschermd.

Bovenstaande personen kunnen nu maximaal vier weken eerder optimaal beschermd worden. Heel belangrijk, met de oprukkende Delta-variant in het achterhoofd. Na twee dosissen met het AZ-vaccin bedraagt de bescherming tegen ernstige COVID-19 meer dan 90%. Je bent niet verplicht om de tweede dosis te vervroegen, je mag ook gewoon je oude datum behouden.


 

Hoe vervroeg je je tweede afspraak?

Je woont in Vlaanderen
Om een afspraak te kunnen maken voor een vervroegde tweede dosis, moet je vaccinatiecentrum vrije momenten beschikbaar hebben. Dat zal al volgende week het geval zijn bij de meeste vaccinatiecentra, maar het hangt ook af van de personeels- en vaccinatieplanning in elk centrum. Geef je centrum dus nog even de tijd om zich te organiseren. Om overbelasting van de helpdesks van de vaccinatiecentra te beperken, vraagt de Taskforce Vaccinatie dat mensen zoveel mogelijk zelf hun afspraak voor een tweede dosis herplannen.


Je kan vanaf 1 juli al nagaan of er volgende week of later al tijdstippen beschikbaar zijn, via de bevestigingsmail van je afspraak voor de tweede dosis na twaalf weken. Meer uitleg vind je hier. Als het niet meteen lukt om een vrij moment te vinden, probeer het dan enkele dagen later opnieuw.
  
Als je de afspraak niet zelf kan verplaatsen, bel dan naar de helpdesk van je vaccinatiecentrum. Het is mogelijk dat de telefoonlijn van de helpdesk bij momenten overbevraagd is. Probeer het in dat geval later nog eens opnieuw.


Je woont in Brussel
Iedereen die in aanmerking komt voor een vervroeging met meer dan één week, ontving al een sms. Je kan je tweede afspraak verplaatsen door het callcenter te bellen op 02 214 19 19.

 

Bron: Persmededeling van de Taskforce Vaccinatie en het Regeringscommissariaat Corona van 30 juni 2021 en www.laatjevaccineren.be, Vlaams Patiëntenplatform