Tijdige diagnose geeft waaier aan mogelijkheden voor spondyloartritis

 

15/09/2018

 

Spondyloartritis (SpA) is een van de meest voorkomende chronische ontstekingziekten op de gewrichten. De meeste patiënten hebben levenslang medicatie nodig. Recente studies van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek wijzen uit dat een tijdige diagnose en behandeling de ziekte kunnen afremmen, waardoor blijvende medicatie niet nodig zou zijn.

 


Verhoogde risico’s
Professor Dirk Elewaut, reumatoloog Filip Van den Bosch en doctoraatsstudente Gaëlle Varkas onderzochten meer dan duizend patiënten met axiale SpA, een typische vorm van de ziekte die de wervelzuil aantast. Ze stelden vast dat, naast de typische problemen zoals lage rugpijn, ademhalingsmoeilijkheden en benauwdheid, de patiënten ook andere klachten ontwikkelden. 

Prof. Dirk Elewaut: “Wanneer de reumatische ziekte vordert, verhoogt ook de kans op darm- en oogontstekingen. Die verhoogde risico’s zijn gelinkt aan sterk verhoogde ontstekingswaarden in het bloed. Tijdige diagnose en snel ingrijpen bij SpA onderdrukt de symptomen en kan mogelijk ook deze bijkomende ontstekingen voorkomen.”

 

Nieuwe mogelijkheden
Een andere studie (CRESPA) bewijst evenzeer dat een vroege behandeling van SpA loont. Hierin onderzochten reumatologen Filip Van den Bosch en Philippe Carron en Professor Elewaut patiënten met perifere SpA. Deze aandoening vertoont ontstekingen van de perifere gewrichten en pezen, zoals heupen, knieën en enkels.
Reumatoloog Philippe Carron: “We behandelden zestig mensen die minder dan twaalf weken symptomen vertoonden intensief. Nadat de klachten verdwenen, stopten we de medicatie volledig. Ons team volgde deze mensen op om te zien of de symptomen terugkeerden. We zagen dat meer dan de helft van de patiënten vrij bleven van symptomen, zelfs na het stopzetten van de medicatie. Deze mensen hadden geen medicatie meer nodig en hervielen niet. Het is de eerste keer dat we zo’n succes boeken en we zijn er vrij zeker van dat dit komt omdat de ziekte nog in zijn beginstadium zat.

 

Van perifeer naar axiaal
De volgende stap is te testen of dit ook geldt voor de axiale vorm van SpA, ook wel de ziekte van Bechterew genoemd. In de Go-Gut studie zullen we dit onderzoeken met mensen die minder dan twaalf maanden symptomen van axiale SpA vertonen.

Prof. Dirk Elewaut: “Door patiënten tijdig te behandelen en dan geleidelijk de medicatie af te bouwen, hopen we dezelfde positieve effecten te bereiken als in de CRESPA studie. Wanneer we deze bevindingen kunnen bekrachtigen, onderstrepen we nog meer het belang van een tijdige diagnose. In een groep waarin een diagnose soms verschillende jaren kan aanslepen, is dit extreem belangrijk.

De onderzoekers zoeken nog deelnemers voor de Go-Gut-studie. Lijdt u zelf aan spondyloartritis, of kent u iemand met de ziekte, dan kan uw deelname zeer waardevol zijn. Informatie over de studie en contactgegevens vindt u hier: http://www.vib.be/nl/over-vib/organisatie/Paginas/Spondyloartritis.aspx

 


Voor wie meer wil lezen: 
Inflammatory bowel disease and acute anterior uveitis, but not psoriasis are associated with disease duration in Axial SpA: results from the (Be)Giant and ASPECT cohort. Varkas et al., Arthritis and Rheumatology 2018
High rate of drug-free remission after induction therapy with golimumab in early peripheral spondyloarthritis. Carron et al., Arthritis Rheumatol. 2018

 

Vragen?
Een doorbraak in onderzoek betekent nog geen doorbraak in de geneeskunde. Onderzoekers leggen de basis, het verder ontwikkelen van de ideeën kost nog heel wat tijd. 
Heb je vragen? Contacteer dan je arts, of, voor vragen bij dit artikel: patienteninfo@vib.be
 

 

Labels