Tietze, Syndroom van

Het syndroom van Tietze is een aandoening aan het kraakbeen in jouw borstkas. Kraakbeen is veerkrachtig weefsel dat jouw borstbeen verbindt met je ribben. Het zorgt ervoor dat jouw borstkas kan bewegen als je in- en uitademt. Bij het syndroom van Tietze zwelt dit kraakbeen op (meestal een beperkte ontsteking). Het is pijnlijk maar meestal in de tijd beperkt en gaat niet gepaard met ernstige complicaties..

 

 

Als je het syndroom van Tietze hebt, krijg je pijn in je borst. Je voelt deze pijn als je beweegt, hoest, niest of op je borst drukt.

De oorzaak van Tietze is nog niet bekend. Er bestaat wel een verband met:

  • zware inspanning, zoals tillen en dragen van een zware rugzak
  • een ongeval aan de borstkas
  • luchtweginfecties
  • verkeerde houding

Je arts zal ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven (NSAID’s). Of hij geeft je soms een injectie met een corticosteroïd (een sterke ontstekingsremmer).

In uitzondelijke situaties krijg je een intercostale zenuwblokkade. Dat is een behandeling tegen pijnklachten waarbij de prikkelgeleiding van de zenuwen tussen je ribben geblokkeerd wordt. Zo’n behandeling wordt gegeven in een pijnkliniek, een gespecialiseerde afdeling in het ziekenhuis waar je behandelt wordt tegen chronische pijn.

 

Je kan zelf een test uitvoeren om te bekijken of je eventueel deze aandoening hebt, of dat er eventueel iets anders speelt. Druk met een vinger op de pijnlijke plek. Wordt de pijn meteen erger? Dan kan het niet het hart of longen zijn die de pijn veroorzaakt. Het hart en longen liggen te diep om met een vinger een pijnprikkel mee op te wekken.

Bij twijfel raadpleeg altijd een arts!

 

Lees ook onze uitgebreide brochure over het dagelijks leven met een chronische inflammatoire bindweefselziekte.​

 

Pas een diagnose? Blijf niet bij de pakken zitten. Bekijk deze korte 'handleiding bij reumatische aandoeningen'.

 

Vragen rond werken met reuma? Lees onze pagina Werken en Reuma en/of contacteer onze ReumaCoach

 

Lees meer over mogelijke behandelingen op deze pagina.

 

Meer informatie over het syndroom van Tietze vind je bij de Nederlandse Tietze vereniging.

 

Klik hier om terug te gaan naar 'Vormen van reuma'.