Terugblik op Week van de Reuma

 
 
28/10/2015
 
 
 
 
Tijdens de Week van de Reuma, van 5 tot 12 oktober, bemanden tal van vrijwilligers verschillende standen in 26 Vlaamse ziekenhuizen. 
 
 
De enthousiaste helpende handen deelden informatie uit aan voorbijgangers en hielpen mensen met vragen rond reuma weer een stap verder.
Een dikke merci aan alle vrijwilligers!
 
 
 
Eén van de vrijwilligers van Gasthuisberg bezorgde ons onderstaande terugblik.
 
 
ZIEKENHUISACTIE GASTHUISBERG
WERELD REUMA DAG 2015 REUMANET
 
Vijf minuten voor we zullen opruimen. Er komen 2 jonge mannen aan een flink tempo aangestapt,
ze stoppen plots midden in de hal en bekijken de posters en tafel. Het lijkt of ze iets zoeken dus ik erop af.
Ze werken beiden sinds dit jaar in het ziekenhuis en zagen zopas op intranet de aankondiging over de infostand van ReumaNet. 
 
"Ik heb de ziekte van Bechterew", klinkt het, "15 jaar geleden werd de diagnose gesteld."
 
Er ontspint zich een gesprek over opstaan met wallen onder de ogen door de pijn ‘s nachts
maar ook over zelfmanagement. Hij vertelt over de noodzaak van in beweging blijven; met de fiets naar het werk, niet naar het dichtstbijzijnde toilet maar net eentje verder... 
En dan gaat zijn hand langzaam naar zijn onderrug terwijl hij zich luidop afvraagt of er stilaan geen vergroeiingen ontstaan, hij is al die jaren niet op consultatie geweest. Hij beaamt mijn suggestie dat het misschien nuttig is om toch eens terug op consultatie te gaan maar geeft ook aan dat hij die stap niet gemakkelijk zet. 
 
De andere jongeman heeft psoriasis en is nog nooit naar een dermatoloog geweest. Hij wil wat meer over artritis weten want hij heeft gehoord dat er een verband is. 
 
Ze hebben beiden duidelijk moeite om naar een arts te stappen. Ik suggereer dat ze, zoals ze nu
samen gekomen zijn voor info, elkaar ook een zetje kunnen geven om een afspraak te maken, weliswaar ieder voor een andere consultatie.
 
Enkele dagen later kom ik louter toevallig die eerste jongeman weer tegen in het ziekenhuis en hij
vertelt dat hij gebeld heeft voor een afspraak, en neen dat ik niet te veel heb aangedrongen, dat hij net dat duwtje in de rug nodig had en daar ook voor gekomen was.
 
Hiervoor doen we het! 
Het is een win win situatie; iemand is een stapje verder geholpen door de organisatie van de actie rond Wereld Reuma Dag en ik ga met een glimlach naar huis.
 
 
Wilma