Terugblik op EULAR congres, Parijs 2014

 
 
25/06/2014
 
EULAR – Annual European Congress on Rheumatology.
 
Van 11 tot 14 juni vond in Parijs het jaarlijkse Europees congres voor reumatologie plaats. Dit congres is met zijn meer dan 15.000 deelnemers één van de grootste medische congressen ter wereld.
 
 
Gedurende deze 4 dagen komen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten samen om de nieuwste inzichten en ontwikkelingen in de bestrijding en behandeling van reuma uit te wisselen.
Met z’n honderden workshops, lezingen en posters over lopende onderzoeken, met stands van alle Europese patiëntenorganisaties en farmaceutische firma’s is het een drukte van jewelste tijdens dit congres, maar vooral ook een uitstekende gelegenheid om verder te kijken dan de eigen landsgrenzen en inspirende mensen te ontmoeten. 
 
 
 
Patiënten kunnen de medische lezingen bijwonen maar er worden ook speciale patiëntgerichte sessies georganiseerd die parallel lopen met het artsengedeelte.
De stuwende kracht achter dit gedeelte is PARE, de patiëntenafdeling van Eular. Hun lezingen zijn meestal iets gemakkelijker om te begrijpen en er wordt minder gegoocheld met medische termen of grafieken.
De informatie is dus op maat van niet-medici gesneden. De bedoeling is niet meteen medische maar meer sociale informatie door te geven aan de hand van bestaande projecten uit verschillende Europese landen.
Zo mocht dit jaar Nele Caeyers het ReumaNet-project ‘patiënten participatie in medisch onderzoek’ gaan voorstellen. Dit project, gesteund door het FWRO (Fonds voor Wetenschappelijk Reumaonderzoek), heeft eerder dit jaar 18 patiënten opgeleid om actief mee te werken aan onderzoek. We hopen dat ons voorbeeld andere landen inspireert!
 
 
 
Wij haalden dan weer inspiratie uit o.a. projecten rond fondsenwerving uit Ierland en Groot-Brittanië, uit onderzoek naar self-management, uit workshops rond patiënten-educatie.
Het moet evenwel gezegd dat de budgetten van sommige patiëntenorganisaties uit andere landen vele malen hoger liggen dan het budget van ReumaNet. 
 
 
Wil je meer info over het programma, of wil je een sessie herbeluisteren? EULAR zal binnen een paar weken alle powerpointpresentaties en video-opnames online zetten. Kijk alvast voor meer info hier.