Sfeerbeelden van Wereld Reuma Dag in Leuven

 

13/10/2016

 

Tijdens de Week van de Reuma stellen verschillende ziekenhuizen infostanden op om reumatische aandoeningen bekend te maken bij het grote publiek.

 

Het Nieuwsblad kwam langs en maakte deze reportage.

Een van de vrijwilligers schreef een enthousiast verslag:

 
Ook dit jaar gaat Wereld Reuma Dag niet ongemerkt voorbij in het UZ Gasthuisberg. Net als de voorbije jaren is er een informatiestand en zijn er heel wat infopanelen, er wordt zelfs een filmpje geprojecteerd. 
Maar…
 
Dit jaar heeft het team van verpleegkundigen, kinesisten, ergotherapeut... een belevingsparcours opgebouwd. 
Men kan uittesten wat reuma met een mens doet, bijv. hoe een beperking in de rug voelt bij patiënten met ankylosing spondylitis of men kan met handschoenen en plakkers proefjes doen om de beperking in beweeglijkheid en het functieverlies ten gevolge van reumatoïde artritis (RA) of sclerodermie te voelen. 
Bij de stand met hulpmiddelen mag er effectief uitgeprobeerd worden, er worden blikjes opengedaan, boterhammen gesmeerd en ik ontdek er Silver handschoenen...  
Regelmatig zie ik iemand bij An zitten, zij vertelt als patiënte en Patient Partner wat het betekent te leven met RA en zelfs dokters leren hoe ze moeten omgaan met een assistentiehond. 
 
En dan niet te vergeten de quizvragen! Verpleegkundigen hadden als beloning een handje (Antwerps koekje) voorzien, hoe toepasselijk.
Heel de stand was weldoordacht, goed georganiseerd en bemand met een enthousiast team en dat voelde ieder die kwam kijken en proberen. Passanten, bezoekers, patiënten en hulpverleners bleven plakken, raakten met elkaar in gesprek en kwamen zelfs later op de dag terug langs. Een drukte van belang, ongelooflijk fijn.
 
Uit de reacties en dankwoorden leid ik af dat we heel wat mensen meer inzicht gegeven hebben en dat we zeker ook een aantal mensen op weg geholpen hebben.
Ik hoop dat ik er volgend jaar terug bij mag zijn.
 
Wilma 
 

 

Een fotoverslag van UZ Gasthuisberg Leuven vind je hieronder: