SAPHO-syndroom

S A P H O is een letterwoord en staat voor: Synovitis, ontsteking van de gewrichtskapsels, artritis, Acné, een huidaandoening, puisten op het gelaat of de rug, Pustulosis, een huidaandoening met vorming van pustels/blaren op handpalmen en voetzolen, Hyperostose, een abnormale woekering, vergroeiing van het bot, Osteïtis, ontsteking van het bot, meest voorkomend rond de sacroilliacale (heiligbeen-bekken) gewrichten alsook in de wervelzuil maar soms ook thv de lange beenderen. De oorzaak is niet gekend. 

 

SAPHO omvat verschillende klachten en aandoeningen en daardoor zijn de symptomen vaak ook heel verschillend. Het frequentste kenmerk van het syndroom is pijn en zwelling ter hoogte van je borstkas. Gezien het kan voorkomen thv heel diverse botten kunnen de pijnen ook divers presenteren. Bij SAPHO komen ook vaak huidafwijkingen voor in de vorm van puisten of kleine ontstoken blaasjes (pustels) op je handpalmen en voeten.

Hoe SAPHO behandeld wordt, hangt af van de klachten die je hebt en de ernst van de ziekte.

Je arts schrijft ontstekingsremmende pijnstillers voor (NSAID’s). Soms worden naast NSAID’s ook bisfosfonaten gegeven. Zo’n infuus krijg je tijdens een dagbehandeling, meestal eens per 3 of 4 maanden. Bij de meeste mensen met SAPHO werken bisfosfonaten heel goed. Ze stoppen de abnormale groei van de botten.

 

SAPHO is een vorm van spondyloartritis. Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken waaronder ontstekingen in je bekken, je wervelkolom en/of gewrichten van je armen of benen. Deze aandoening komt vaker binnen sommige families voor en bij mensen die drager zijn van het gen HLA-B27. Daarom speelt waarschijnlijk erfelijke aanleg een rol bij het krijgen van spondyloartritis. SAPHO val onder de seronegatieve spondylartropathiëen, dat wil zeggen dat er geen reumafactoren in je bloed te vinden zijn. Zie ook spondylitis ankylosans.

SAPHO ontstaat tussen het 20ste en 60ste levensjaar.

Als SAPHO goed wordt behandeld zijn de vooruitzichten meestal gunstig.

 

Pas een diagnose? Blijf niet bij de pakken zitten. Bekijk deze korte 'handleiding bij reumatische aandoeningen'.

 

Vragen rond werken met reuma? Lees onze pagina Werken en Reuma en/of contacteer onze ReumaCoach

 

Lees meer over mogelijke behandelingen op deze pagina.

 

In alle Vlaamse provincies organiseert de Vlaamse Vereniging voor Spondyloartritis wekelijks aangepaste oefenprogramma’s. Kijk op onze kalender voor een sessie in jouw buurt of contacteer de Vlaamse Vereniging voor Spondyloartritis (VVSA) voor meer info en lotgenotencontact.

 

Klik hier om terug te gaan naar 'Vormen van reuma'.