Risicopatiënten en terugkeren naar werkvloer

Mensen met reumatische aandoeningen moeten extra opletten wat betreft het coronavirus. Nu de maatregelen zullen versoepelen, vraagt het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) extra aandacht voor chronisch zieken.

 

Het VPP kaartte twee problemen aan bij de overheid:

  • Preventie quarantaine: een duidelijke regeling voor hoogrisicopatiënten of familie van hoogrisicopatiënten

Twee weken geleden kaartte het VPP via een persbericht aan dat hoogrisicopatiënten zich ernstige zorgen maken om een coronabesmetting op te lopen. Zij willen er alles aan doen om dit te vermijden. Het gaat om personen met diabetes,  hartziektes, long- of nieraandoeningen en personen van wie het immuunsysteem verzwakt is. Ook familieleden van hoogrisicopatiënten zijn bezorgd om hen te besmetten. Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt dat er een duidelijke regeling komt zodat hoogrisicopatiënten of familie van hoogrisicopatiënten preventief in quarantaine kunnen gaan. Momenteel is het voor werkgevers en artsen moeilijk om eenvormige maatregelen te nemen omdat er geen duidelijke afspraken zijn.
 
Vanuit het beleid ontving het VPP hierover al positieve signalen. Ze hopen in de week van 27 april 2020 zicht te hebben op een duidelijke regeling die aan de bezorgdheid tegemoet komt.

 

  • Maatregelen voor risicopatiënten en familie op werk en school

Het VPP ontving heel wat bezorgde reacties nu er plannen worden gemaakt om stilaan de coronamaatregelen af te bouwen. Zo zijn risicopatiënten ongerust om een besmetting op te lopen als zij terug naar school of het werk moeten. Er werd reeds aangekondigd dat kinderen met een risicoprofiel verder afstandsonderwijs kunnen blijven volgen. Maar ook hun broers, zussen en ouders kunnen een coronabesmetting mee naar huis brengen. Ook risicopatiënten die terug naar de werkvloer moeten, zitten met dezelfde ongerustheden.
 
Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt in een brief aan minister van Volksgezondheid Wouter Beke, Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts dat risicopatiënten maximaal beschermd worden door aangepaste school- en werkomstandigheden te voorzien voor hen én hun familieleden.
 

 

Beide vragen zijn ook voor mensen met reumatische aandoeningen relevant. We houden het nieuws in de gaten voor jullie!

 

Bron: Vlaams PatiëntenPlatform, 2020