Reuscelarteriitis, giant cell arteritis (GCA) of arteriitis temporalis. Bij deze vorm van vasculitis is er een ontsteking van de grote en middelgrote slagaders.
Reuscelarteriitis, giant cell arteritis (GCA) of arteriitis temporalis. Bij deze vorm van vasculitis is er een ontsteking van de grote en middelgrote slagaders.
Dikwijls gaat het over een aantasting van slagaders in het hoofd, maar ook andere grotere slagaders over het hele lichaam kunnen aangetast worden.
Dit kan leiden tot onvoldoende bloedvoorziening in de ledematen (bv. armen, benen) en soms ook in de inwendige organen (bv. hart, nieren). Deze vorm komt voornamelijk voor bij oudere personen.
Het belangrijkste symptoom dat optreedt bij reuscelarteriitis is aanhoudende zware hoofdpijn. Ook een overgevoelige hoofdhuid (haren kammen doet bijvoorbeeld pijn), aangezichtspijn of pijn in de kauwspieren waar de tandarts geen verklaring voor kan vinden, zijn klachten waarmee mensen met deze vorm van vasculitis worstelen.
Ook kunnen er zich problemen voordoen met het gezichtsvermogen, zoals het ‘met een waas’ zien, vlekken voor de ogen hebben of dubbelzien. Er kan zelfs tijdelijk gezichtsverlies optreden. Dan bestaat het gevaar blind te worden. De oorzaak van deze hoofdpijnen en problemen met het gezichtsvermogen ligt in de ontsteking van de bloedvaten in hoofd en hals. Hierdoor kunnen ook oorproblemen optreden, waardoor mensen met deze vorm van vasculitis last kunnen krijgen van duizeligheid of slechter gaan horen.
In bijna de helft van de gevallen met reuscelarteriitis, is er ook sprake van polymyalgia rheumatica (PMR). Dit is een vorm van reuma waarbij je vooral last hebt van zware spierstijfheid en pijnen in de spieren van de schoudergordel en de bekkengordel. Daardoor kan het bijvoorbeeld moeilijker zijn om de armen boven schouderhoogte te tillen. Ook ingewikkelde bewegingen, zoals kammen of scheren, worden moeilijker. PMR gaat vaak gepaard met een algemeen ziektegevoel van zich moe en ziek voelen en gewichtsverlies. Polymyalgia rheumatica kan ook alleen optreden, zonder de typische symptomen die bij reuscelarteriitis horen.
Je arts schrijft je een hoge dosering corticoïden (cortisone) voor. Corticosteroïde is een bijnierschorshormoon. Je eigen lichaam maakt dit hormoon aan in je bijnieren. Corticoïden hebben een sterke ontstekingsremmende werking.
Je krijgt tabletten of capsules. Je begint met een hoge dosering. Met deze hoge dosering nemen je klachten meestal binnen één tot twee weken af. In je bloed is dan een daling van de bezinking (BSE) te zien. Afhankelijk van je klachten en de bloeduitslagen mag je in overleg met je arts de dosis geleidelijk afbouwen.
Opgelet: stop nooit op eigen houtje met corticoïden! Dit moet altijd geleidelijk gebeuren.
Soms kan een behandeling met corticoïden niet voldoende zijn. Dan kan de arts overwegen om methotrexaat te gebruiken. Ook tocilizumab kan een mogelijkheid zijn.
Deze vorm komt voornamelijk voor bij oudere personen.
Brochures:
Je kan altijd terecht bij de Liga voor Chronische inflammatoire bindweefselziektes (CIB Liga) voor meer info en lotgenotencontact
Bekijk hier de presentatie van Prof. Smith over chronische bindweefselziektes.
Pas een diagnose? Blijf niet bij de pakken zitten. Bekijk deze korte 'handleiding bij reumatische aandoeningen'.
Vragen rond werken met reuma? Lees onze pagina Werken en Reuma en/of contacteer onze ReumaCoach
Lees meer over mogelijke behandelingen op deze pagina.
Klik hier om terug te gaan naar 'Vormen van reuma'.