ReumaNet verliest één van haar bezielers

 

28/04/2020

 

“Patiënten evolueren van ‘lijdend’ naar ‘leidend’ voorwerp. Hun expertise brengt de gezondheidszorg naar een hoger niveau.” En ook: “Patiënten willen niet alleen patiënt zijn, ze willen participeren in de maatschappij.”

Je las deze zinnen misschien al ergens op onze website. Ze zijn maar al te waar. De man achter deze zinnen had een duidelijke visie over de expertise van patiënten en liet geen kansen onbenut om het allemaal in de praktijk te brengen.

 

Met pijn in het hart melden we het overlijden van één van ReumaNets kartrekkers. Bruno Mattelaer verloor zijn strijd tegen kanker op donderdag 23 april 2020. Hij werd 65 jaar.

 

Bruno kwam rond 2010 bij ReumaNet via een kennis. De vzw onderging een grondige reorganisatie waar hij ijverig aan mee timmerde.

Als gedreven bestuurslid zette Bruno zich de jaren nadien in om het verhaal rond patiënt expertise mee vorm te geven. Brainstormen, eerste pogingen op papier, aftoetsen bij het beleid en zorginstanties, bijsturen, opnieuw brainstormen... zijn enthousiasme kende geen grenzen. Hij spendeerde ontelbare uren in het ReumaHuis, op zoek naar de perfecte mix om het Patiënt Expertise Centrum (PEC) vorm te geven.

Onder het motto ‘Samen sterk’ bracht hij diverse spelers rond de tafel. Niet alleen reumatologen en paramedici in de reumatologie , maar ook experten uit andere ziektedomeinen zoals MS, kanker, diabetes, … Iedereen die het geluk had met Bruno te kunnen samenwerken is het er over eens: hij was een doordenker, een doorbijter. Soms al eens koppig, maar altijd met een duidelijk doel voor ogen: een betere levenskwaliteit voor mensen met chronische aandoeningen.

 

Bruno’s werk is nog niet klaar. Hij had nog heel veel plannen, maar moet de fakkel nu doorgeven. Met zijn gedrevenheid en sterke wil in gedachten, zullen we verder gaan, stap voor stap, samen.

 

Bedankt, Bruno, voor al je wijsheid en je tomeloze inzet voor mensen met chronische aandoeningen. We gaan de gesprekken én discussies zo hard missen…

 

Bedankt, familie van Bruno. Jullie hebben je man, vader en grootvader vele uren moeten missen omwille van zijn bijzondere engagement. Weet dat we nooit zover hadden kunnen staan zonder hem.

 

De afscheidsbrief van Bruno Mattelaer vind je hier.