Pseudojicht

Chondrocalcinose, ook wel pseudojicht genoemd, is een reumatische aandoening waarbij kalkkristallen zich ophopen in en rond het gewricht. Doordat het lichaam deze kristallen wil verwijderen, onstaat een ontsteking. Deze ontsteking veroorzaakt pijn, stijfheid en zwelling rond het gewricht.

 

Doordat het lichaam deze kristallen wil verwijderen, onstaat een ontsteking. Deze ontsteking veroorzaakt pijn, stijfheid en zwelling rond het gewricht.

Soms gaat chondrocalcinose gepaard met aanvallen van artritis en/of aanvallen die op jicht lijken.

Patiënten ervaren heel plotse en felle ontstekingspijn met flinke zwelling en roodheid, soms koorts. Na enkele dagen gaat het beter omdat de ontstekingsreactie de kristallen heeft verteerd. Meestal zien we ontsteking in één gewricht, zoals de enkel, pols of knie.

 

De diagnose wordt gesteld aan de hand van o.a. radiografieën en onderzoek van het gewrichtsvocht. 

Pseudojicht is niet te genezen. Er zijn wel zijn er geneesmiddelen om de aanvallen te bestrijden en te voorkomen. Dit kan met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), corticosteroïden of colchicine. Jouw arts zal de juiste behandeling opstarten.

Zowel rust als beweging zijn belangrijk. Als je gewricht ontstoken is, is het belangrijk om het niet te zwaar te belasten. Om te voorkomen dat je last krijg van stijfheid, kan je jouw gewricht wel rustig bewegen. Zodra de ontsteking afneemt, kan je het gewricht stapje voor stapje weer proberen te belasten. Mestal gaat dit zelfs spontaan beter na enkele dagen.

Soms gaat chondrocalcinose gepaard met aanvallen van artritis en/of aanvallen die op jicht lijken.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van o.a. radiografieën en onderzoek van het gewrichtsvocht. 

 

Pas een diagnose? Blijf niet bij de pakken zitten. Bekijk deze korte 'handleiding bij reumatische aandoeningen'.

 

Vragen rond werken met reuma? Lees onze pagina Werken en Reuma en/of contacteer onze ReumaCoach

 

Lees meer over de mogelijke behandelingen op deze pagina.

 

Klik hier om terug te gaan naar 'Vormen van reuma'.