Professor Rik Lories blikt terug op EULAR 2017

 

29/06/2017

 

Van 14 tot 17 juni verzamelde de reumatologiewereld in Madrid, Spanje, voor het EULAR congres.

 

EULAR vierde haar zeventigjarig bestaan. Professor Rik Lories (UZ Leuven) gaf in een interview een overzicht van de ontwikkelingen in onze tak van de geneeskunde. 

Bron: The MedTech Week

 

Aan ReumaNet gaf hij de volgende highlights mee over zijn ervaringen in Madrid: 

"Net zoals de vorige editie in Londen, was ook dit EULAR congres belangrijk voor de behandeling van mensen met psoriasis artritis. De therapeutische mogelijkheden nemen nog steeds toe en ook nieuwe medicaties verschijnen aan de horizon.
De verschillende IL-17 antilichamen (secukinumab en ixekinumab) bevestigen: ook de langere termijn studies wijzen op een persisterend effect en een goed veiligheidsprofiel.
Nieuwe biologicals gericht tegen IL-23 lijken ook op weg naar het gebruik in de kliniek. Ook apremilast, een klassieke medicatie, dus geen biological, bevestigt zijn specifieke waarde.
Daarnaast lijken de JAK inhibitoren een op termijn waardevolle aanwinst.
Tenslotte wordt bevestigd dat ustekinumab, een dubbele inhibitor van IL12 en IL23, zeer effectief is op een enthesitis, een specifieke manifestatie van psoriasis artritis.
 
 
De EULAR community is meer dan het klinisch-wetenschappelijke alleen. EULAR is een uniek interactie platform met een toenemende betrokkenheid van para-medici en een steeds sterkere stem van de patiënten. Ook ReumaNet speelt hier een belangrijke rol: Nele Caeyers werd aangesteld als Chair van de PARE (patiënten) in het EULAR executive committee."
 
 
Met dank aan prof Lories voor zijn inbreng!