Professionele re-integratie: een sociale investering?

 
 
09/01/2017
 
Professionele re-integratie: een sociale investering?
Colloquium RIZIV, 2 december 2016
 
 
Op vrijdag, 2 december 2016 organiseerde het RIZIV een infodag in kader van werkhervatting en/of herinschakeling op de arbeidsmarkt. Diensten zoals Actiris, AVIQ en Forem, VDAB en Bruxelles Formation kwamen hun aanbod in kader van begeleiding voor personen met een mutualiteitsuitkering toelichten. 
 
 
Terwijl VDAB (Vlaanderen) al heel wat ervaring heeft in het begeleiden van deze mensen, zijn de andere diensten nu bezig met hun opmars. Brusselaars die een mutualiteitsuitkering krijgen kunnen terecht bij Actiris voor begeleiding en bij Bruxelles Formation voor opleiding. In Wallonië kan je dan weer terecht bij FOREM en AVIQ (= Agence pour une Vie de Qualité; specifieke begeleiding voor personen met een handicap; het vroegere AWIPH). 
 
Verder werden allerlei cijfers toegelicht over arbeidsongeschiktheid en invaliditeit en werd het belang van tijdige interventie in de verf gezet. (Want hoe langer iemand een mutualiteitsuitkering krijgt, hoe lager de kans tot terugkeer naar werk) Vanaf januari 2017 zal iedereen die ziek valt en een uitkering krijgt van de mutualiteit al na de eerste maand van arbeidsongeschiktheid een vragenlijst moeten invullen die peilt naar wanneer je terug stappen zal gaan zetten naar een werkvloer.
 
Ook de uitvoering van de Koninklijke Besluiten van Peeters en De Block kwam even aan bod. (Jammer genoeg werd hier te weinig tijd voor behouden) Te onthouden: mensen die thuis zijn met een mutualiteitsuitkering zullen van kortbij opgevolgd worden. Dit door de adviserende geneesheer van je mutualiteit, maar daarnaast krijgt ook de arbeidsgeneesheer (arts op het werk) een belangrijke rol in kader van re-integratieplannen.
 
De focus van het RIZIV zal in eerste instantie liggen op de ‘nieuwe’ mensen in arbeidsongeschiktheid. 
Ook de regelgeving in kader van progressieve tewerkstelling (deels mutualiteitsuitkering en deels werken met toestemming van de adviserende geneesheer van je ziekenfonds) zal vanaf 1 juli 2017 veranderen. Het gaat over de berekening van je uitkering: deze zou hoger zijn omdat niet meer wordt gekeken naar het loon dat je bij je werkgever verdient, maar naar het aantal uren dat je zou werken. 
 
 
Meer vragen over tewerkstelling? Mail ons of bel ons op 0470/329457 (di en do 11-13u)