Polymyalgia reumatica

Polymyalgia reumatica is een aandoening van ouderen die zich vooral presenteert met hevige pijn in de schouder- en bekkengordel vooral 's nachts en met lange stijfheid 's morgens. Vaak is er ook vermagering en er worden ontstekingsverschijnselen gevonden in het bloed. Ondanks het woord polymyalgia wat insinueert dat het een spierprobleem betreft werden er nooit spierafwijkingen gevonden.

 

De belangrijkste klachten bij polymyalgia rheumatica zijn:

  • plotselinge pijn en stijfheid van je nek, je schouders en je heupen aan beide kanten van je lichaam
  • de pijn en stijfheid zijn meestal ’s nachts en ’s ochtends het hevigst
  • moeite met aan- en uitkleden
  • vermoeidheid en gebrek aan energie
  • gewichtsverlies en slechte eetlust
  • koorts soms zelfs hoger dan 38 graad celcius
  • nachtelijk zweten
  • hoofdpijn

Soms gaat polymyalgia gepaard met ontstekingen in (middel)grote slagaders in je lichaam, dan wordt dit reuscelarteritis genoemd. Dit betreft vooral de aorta (grote lichaams slagader en zijn aftakkingen en slagaders richting je hoofd of hersenen. Dit kan zelfs gepaard gaan met plotse blindheid vandaar dat de verschijnselen van reuscelarteritis snel moeten behandeld: nieuw ontstane hoofdpijn vooral thv de slapen, flitsen voor de ogen en moeilijkheden om voedsel te kauwen zijn tekens die snel ingrijpen vragen.

De arts zal wellicht een cortisonebehandeling opstarten en zeker bij tekens van reuscelarteritis dient dit niet te worden uitgesteld.

Corticoïden werken snel en effectief en dienen nadien traag over één jaar afgebouwd te worden om herval te voorkomen. Stop nooit zomaar met deze medicatie! Bespreek met je arts hoe je veilig kan afbouwen. Vaak zal de arts preventiemedicatie voor osteoporose opstarten (zie aldaar) en ook de andere mogelijke nevenwerkingen van de noodzakelijke cortisone behandeling dienen stipt opgevolgd. Bespreek dit met jouw arts.

Metotrexaat wordt soms overwogen om samen te geven met de cortisone behandeling.

In moeilijke te controleren ziekten waarbij cortisone niet kan afgebouwd tot een veilige dosis of wanneer patiënten geen hogere dosissen van cortisone kunnen krijgen zoals bij moeilijk te controleren diabetes of voorgeschiedenis van osteoporotische breuken is eventueel een therapie met een biologisch medicijn te overwegen (IL6 blokkers) 


Meer info over corticoïden vind je hier

Meestal duurt de ziekte ongeveer twee jaar, maar een ziekte-termijn van enkele maanden tot vele jaren komt eveneens voor.

 

Pas een diagnose? Blijf niet bij de pakken zitten. Bekijk deze korte 'handleiding bij reumatische aandoeningen'.

 

Vragen rond werken met reuma? Lees onze pagina Werken en Reuma en/of contacteer onze ReumaCoach

 

Brochures:

 

Klik hier om terug te gaan naar 'Vormen van reuma'.