Plaquenil in strijd tegen coronavirus

 

18/03/2020

 

In de pers lezen we dat het antimalariamiddel Plaquenil kan helpen om het coronavirus te bestrijden.

Dit middel wordt al jaren gebruikt voor mensen met Lupus of reumatoïde artritis. Een dagelijkse dosis houdt bij heel wat patiënten de ziekte stabiel.

 

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten laat weten dat ze de voorraad Plaquenil 'in quarantaine' hebben geplaatst. Dit wil zeggen dat het medicijn enkel kan gebruikt worden door ziekenhuizen en voor mensen die het effectief nodig hebben voor hun behandeling.

 

Uit hun schrijven:

Coronavirus: het FAGG neemt maatregelen om de continuïteit van de behandeling van chronische patiënten te garanderen

Het FAGG volgt de voorraden van geneesmiddelen gebruikt om COVID-19 te bestrijden nauw op. Sommige van deze geneesmiddelen zijn essentieel om chronische patiënten (bv. met lupus, reumatoïde artritis, HIV) te behandelen. Het FAGG neemt maatregelen om de beschikbaarheid van deze essentiële geneesmiddelen te garanderen.

Quarantaine van essentiële geneesmiddelen
Om de behandeling van chronisch zieke patiënten te garanderen, heeft het FAGG alle voorraden Plaquenil, chloroquini phosphas en Kaletra in quarantaine geplaatst bij groothandelaars, groothandelaar-verdelers en farmaceutische firma’s. Aan apotheken open voor het publiek wordt alleen geleverd om te voldoen aan medische voorschriften van chronische patiënten in het kader van de toegestane indicaties en niet voor COVID-19. Het FAGG heeft de apotheken al op de hoogte gebracht van deze maatregel. Leveringen aan ziekenhuisapotheken blijven mogelijk zodat zij patiënten getroffen door COVID-19 kunnen behandelen.

Voorschrijven beperkt
Voor de behandeling van COVID-19 heeft Sciensano aanbevolen dat huisartsen het voorschrijven van deze essentiële geneesmiddelen beperken zodat ziekenhuizen patiënten die ernstig door COVID-19 zijn getroffen, kunnen behandelen.

Het gebruik van de beperkte voorraden van deze geneesmiddelen voor onnodige of ongerechtvaardigde preventieve behandelingen brengt de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen in gevaar voor patiënten die ze nodig hebben: chronische patiënten en gehospitaliseerde patiënten die ernstig ziek zijn als gevolg van COVID-19.

Het FAGG rekent op het begrip en het professionalisme van iedereen om de beschikbaarheid van essentiële geneesmiddelen voor patiënten die ze nodig hebben, te kunnen garanderen.

 

Gebruik jij Plaquenil? Check dan op tijd je voorraad! Zorg op tijd voor een voorschriftje voor een nieuw doosje. Niet alleen de huisarts is vandaag misschien moeilijker bereikbaar, ook naar de apotheek gaan is niet vanzelfsprekend.

En ook belangrijk: deel je eigen medicijnen niet met mensen die het niet nodig hebben! Ook jij moet er mee voor zorgen dat de beschikbaarheid gegarandeerd blijft voor iedereen!

 

 

Labels