AS-patiënten rijden Ronde van Vlaanderen voor amateurs

 
 
06/04/2015
 
AS In Beweging verspreidde een persbericht over de actie:
 
 
Gent – 04/04/2015. Twintig AS-patiënten (ook wel gekend als de Ziekte van Bechterew, een soort van reuma) en hun begeleiders nemen deel aan de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. Die vindt dit jaar plaats op zaterdag 4 april. De patiënten hebben zich hierop voorbereid via het project AS in Beweging. Dit project ziet het belang van het sociale aspect van sporten in, weliswaar onder begeleiding van een opgeleide coach, en wil sporten voor AS-patiënten uit de medische sfeer halen. Samen met nog 16 000 andere wielertoeristen fietsen zij de Ronde die de profrenners op 5 april zullen afleggen. De deelnemers kunnen kiezen tussen een afstand van 78km of 133km.
 
 
Sporten met reuma?
De Ronde van Vlaanderen is de eerste echte groepsactiviteit van de nieuwe organisatie AS in Beweging.
AS in Beweging wil AS-patiënten aanzetten om meer te bewegen. Het is voor mensen met AS immers niet evident om te blijven bewegen. Nochtans biedt sporten voor de patiënten veel voordelen. Het heeft een gunstig effect op de ziekte activiteit, zorgt voor hogere werkproductiviteit en heeft een positief effect op vermoeidheid. Verder verbetert beweging ook drastisch de levenskwaliteit voor AS-patiënten. Bepaalde wetenschappelijke studies tonen bovendien aan dat sporten in groep effectiever is dan sporten alleen.
 
Daarom richt AS in Beweging zich vooral op het sociale aspect van beweging. Het project wil samen sporten, weliswaar onder begeleiding, los van medische- of klinische behandelingen, aanmoedigen bij AS-patiënten. Het fietsen van de Ronde van Vlaanderen past dus perfect in het programma.
 
“Dit is de eerste grote activiteit van AS in Beweging,” vertelt Dr. Philippe Carron, reumatoloog en oprichter van AS in Beweging, enthousiast. “Het is niet gemakkelijk om patiënten aan het sporten te krijgen, maar samen is het een pak leuker. Daarnaast is bewegen en sporten één van de belangrijkste behandelingen voor AS-patiënten. Bovendien doet onderzoek vermoeden dat samen sporten effectiever is dan individueel sporten. De Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen leek ons dus een uitgelezen kans, een doel om samen naar toe te werken en te beleven.”
 
 
Aangepast trainingsschema
De deelnemers werden tijdens de voorbereidingen bijgestaan door een speciaal opgeleide kinesist, een “AS-coach”. De coach begeleidt en moedigt de patiënt aan bij het bereiken van een sportdoel, zoals het fietsen van de Ronde van Vlaanderen. Tevens kunnen patiënten digitaal gevolgd worden vanop afstand en kan de vooruitgang worden vastgelegd in een trainingsdagboek via de webapp Asicoach.
 
“Ik ben 8 jaar geleden begonnen met fietsen en had de fietsmicrobe vrij snel te pakken. Toen ik hoorde dat AS in Beweging meedeed aan de Ronde van Vlaanderen voor amateurs, heb ik mij meteen ingeschreven,” vertelt Domien Byttebier, AS-patiënt aangesloten bij AS in Beweging. “Ik fietste altijd al veel, dus heb ik midden januari een aangepast trainingsschema aangevraagd bij mijn AS coach om meer gericht te beginnen fietsen.”
“Als je hoort dat je AS hebt, vraag je je af of je wel zal kunnen blijven fietsen. Met de aangepaste begeleiding van AS in Beweging is dat wel mogelijk,” aldus Byttebier.
 
 
 
 
 
Labels