Parkeren in Antwerpen met kaart voor personen met handicap

parkingkaart

 

15/06/2023

 

Registratie nummerplaat personen met een handicap


Wie een parkeerkaart voor personen met een handicap heeft en in Antwerpen gratis wil blijven parkeren op de niet-voorbehouden plaatsen moet zich vooraf eenmalig registeren bij de stad Antwerpen. Parkeren op de voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap blijft gratis zonder registratie.


Let op! In beide gevallen moet de parkeerkaart voor personen met een handicap goed in het zicht en duidelijk leesbaar op het dashboard liggen; dus ook na de registratie.

 

Hoe registeren?
Registratie kan nu al via www.antwerpen.be/registratie-handicap. 

Per parkeerkaart kunnen max. twee nummerplaten worden geregistreerd. De nummerplaten kunnen achteraf gewijzigd worden. Houd rekening met vijf werkdagen verwerkingstijd. 

 

Waarom registreren? 
•    Wie zich registreert kan op alle parkeerplaatsen gratis blijven parkeren, ook in het stadscentrum waar vanaf 1 augustus een parkeerzone voor vergunninghouders wordt ingevoerd.
•    Parkeren op de voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap blijft gratis, maar er is niet altijd een voorbehouden plaats vrij. Wie zich registreert, kan ook gratis parkeren op de niet-voorbehouden plaatsen (m.u.v. Nationalestraat tijdens de openingsuren van de winkels).
•    Bewoners met een parkeervergunning kunnen binnen hun bewonerszone nog steeds gratis parkeren. Registratie is wel nodig om buiten hun parkeerzone gratis te parkeren op de niet-voorbehouden plaatsen.

 

Meer informatie
Alle informatie over parkeren staat op de website van de stad Antwerpen. Hebt u nog vragen? Dan kan u mailen naar mobiliteitenparkeren@antwerpen.be. 
 

Update: Ook andere gemeentes en steden, zoals bijvoorbeeld Oostende, hanteren deze 'eerst registreren' maatregel. Dit zorgt uiteraard dat een dagje uit moeilijker kan worden. Navraag bij het kabinet van minister Lydia Peeters, bevoegd voor mobiliteit, leert ons dat gemeentes vrij zijn om deze maatregel in te voeren. Er bestaat dus geen overzicht van gemeentes en steden die deze regel hanteren. 
We bekijken hoe dit in de toekomst toch makkelijker kan. 

 

Heb je nog geen parkeerkaart maar denk je er recht op te hebben? Lees dan hier verder voor alle uitleg.