PARE 2017 Lissabon, eerste impressies

 
 
03/03/2017
 
PARE, People with Arthritis/Rheumatism in Europe, de patiëntentak van EULAR (Europese Liga tegen Reuma) hield afgelopen week haar jaarlijkse congres in Lissabon, Portugal.
 
 
Een honderdtal aanwezigen werkten twee dagen rond verschillende thema's om de levenskwaliteit van mensen met reuma over heel Europa te verbeteren. Netwerken, uitwisselen van geslaagde acties, interessante projecten en briljante ideeën stonden centraal. Thema's zoals jongeren met reuma, werk, toegang tot kwaliteitsvolle zorg door goed opgeleide zorgverleners, vroege diagnose, sociale media enz... stonden op het programma.
 
Tijdens het congres leren afgevaardigden van de verschillende patiëntenorganisaties hoe ze hun vereniging kunnen helpen om nog meer te doen in hun eigen land. Het delen van expertise staat centraal. Workshops zorgen ervoor dat alle aanwezigen actief moeten deelnemen aan het hele gebeuren. Het zijn twee intense dagen, met veel werk en heel veel indrukken, maar de bagage die je mee naar huis neemt, is zo groot...
 
ReumaNet stuurde dit jaar maar liefst vijf deelnemers.
Christel Monsieur, Mitchell Silva en Wouter d'Hondt waren er voor de eerste keer bij.
Wouter kon profiteren van een video beurs. Hij kreeg een dag extra opleiding in het maken van een video. Het resultaat is weldra te bewonderen op deze website.
Claudine Goyens ging voor de derde keer mee. Ook zij werd weer helemaal warm van het gebeuren.
Nele Caeyers kent PARE door en door. Zij wordt in juni de voorzitter van de organisatie. In haar positie van chair-elect was ze aanwezig in Lissabon.
 
Christel en Claudine schreven alvast hun eerste indrukken neer:
Christel:
Wat een voorrecht om voor het eerst te worden verwelkomd op het 20e EULAR PARE Congres in een schitterend vijfsterrenhotel, gelegen vlakbij het strand en de Atlantische Oceaan in de pittoreske randgemeente Cascais op amper 30 km van Lissabon (Portugal).
Met enorme gedrevenheid en enthousiasme werkten alle deelnemers, uit alle uithoeken van Europa en zelfs voor het eerst een afgevaardigde uit New York, mee aan de superinteressante workshops en deelden hun ervaringen en kennis van zaken met de aanwezigen. Verbluffend om al deze mensen aan het werk te zien en aan de lijve te kunnen ondervinden, hoe het samenhorigheidsgevoel, begrip, erkenning en herkenning de daad bij het woord voegen en gedeeld leed transformeren in half leed.
Zoveel verrijkende impressies!
Met de campagne Don’t Delay, Connect Today legt EULAR de vinger op de universele wonde: het belang van vroege diagnose en toegang tot de juiste zorg! Werk aan de winkel!
Volgend jaar is België het gastland. De lat ligt hoog maar ik ben zeker: Yes, We Can!
Dankbare groeten, Christel
 
Claudine:
"Het congres van de PARE (People with Arthritis) in Lissabon was opnieuw een topper van formaat. Ik ben iedere keer zo onder de indruk van de machtige energie die er telkens heerst. Samen werken we aan een betere wereld voor patiënten met reumatische aandoeningen. Super toch?
Ik ben enorm dankbaar dat ik kon deelnemen aan dit congres van de PARE.  
Geïnspireerd, vol nieuwe ideeën en vooral opnieuw mooie krachtige mensen ontmoet van over heel Europa. 
Nu is het tijd om er opnieuw in te vliegen en de campagne 'Don't Delay, Connect Today' te implementeren in Vlaanderen. Over het belang van een vroege diagnose en de toegang tot de juiste zorg. 
Alsook kunnen we volop beginnen met de voorbereidingen voor het volgende PARE congres 
want deze gaat door in Brussel.
Let's do this!"
 
 
Enkele foto's: