Orthostetiek: Een zoektocht naar de esthetiek in orthopedische schoenen.

 
 
18/03/2014
 
 
In het kader van haar thesis gaat Marie De Ryck in samenwerking met Thomas More Hogeschool en Orthopedie Van Haesendonck op zoek naar de mogelijkheid om orthopedische schoenen te maken die simpelweg mooi zijn. Het doel is meer elegante oplossingen te zoeken voor de zaken die een schoen echt orthopedisch maken zoals de vorm en de specifieke aanpassingen. 
 
Orthopedische schoenen roepen bij ieder van ons een levendig beeld op van zwarte lompe schoenen. Hoewel dit niet meer volledig waar is, en orthopedische schoenenmakers nu een ruim gamma aan modellen aanbieden, vindt Marie De Ryck dat het nog beter kan. 
 
Marie De Ryck (31j, student Thomas More en werkneemster bij Orthopedie Van Haesendonck): “Schoenen zijn een mode-item en maken deel uit van hoe je er uit ziet, van je 'look'. Waarom zou dit minder belangrijk zijn voor iemand die orthopedische schoenen draagt? Ik wil oplossingen zoeken die de schoen een meer elegante en gestroomlijnde look geven, natuurlijk mag dit niet onderdoen aan de orthopedische kwaliteiten van de schoen.” 
 
Luc Coenen (bedrijfsleider Orthopedie Van Haesendonck): “Ik sta volledig achter dit project, we zijn in de schoenen al erg geëvolueerd: de patiënt heeft de keuze uit veel verschillende modellen, dit was vroeger erg anders, toen was en bij wijze van spreken één model voor iedereen. Nu hebben we veel meer modellen maar er is een gebrek aan kennis over de esthetiek en vormgeving door een uitstervende generatie echte schoenmakers. Als de vorm niet elegant is, blijft het een lompe schoen.” 
 
Er werd tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om esthetiek belangrijker te maken bij orthopedische maatschoenen. Daarom komen alle uitgangspunten in het project aan bod. 
 
Initieel wordt de mening van de patiënten in kaart gebracht aan de hand van een online enquête die een gratis paar nieuwe schoenen zou kunnen opleveren voor de mensen die meewerken. 
 
Vervolgens zullen ook orthopedische schoenmakers en experten op het vlak van schoenontwerpen worden gevraagd mee te werken aan een set van maatstaven waarbinnen de schoen zowel als orthopedisch, economisch en esthetisch kan worden beschouwd. Deze zullen het kader vormen voor de mogelijke oplossingen waar ze naar op zoek zijn. 
 
Orthostetiek, is een nieuw concept. Misschien hoeft 'orthopedisch' ons binnenkort geen zwart gevoel van lomp ongenoegen meer te geven maar staan we te drummen voor een paar orthostetische schoenen die zowel en die zowel orthopedisch als esthetisch zijn. 
 
De enquête is afgesloten.