Op tijd ingrijpen bij tekenen van reuma

 
 
17/02/2015
 
Deze week verschenen in Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen artikels rond het belang van een vroegtijdige diagnose van reuma.
Professor Patrick Verschueren licht recente onderzoeksresultaten toe en raadt mensen aan om een doktersbezoek niet uit te stellen omdat er 'toch niets aan te doen valt'.
 
 
Het bericht uit Het Nieuwsblad staat integraal hieronder.
 
Er is wél iets te doen aan reuma, als je er op tijd bij bent
Het Nieuwsblad
Za. 14 Feb. 2015, Pagina 23
 
De meeste mensen wachten te lang om met reuma naar de dokter te gaan. Een nieuw behandelingsschema met goedkope geneesmiddelen geeft uitstekende resultaten. Tenminste, als je er op tijd aan begint. 
 
Reumapatiënten denken vaak dat ze zich niet moeten laten behandelen. Want, zo redeneren ze, er is toch niets aan te doen. Onterecht, zo melden Patrick Verschueren (UZ Leuven) en collega's van twaalf centra in Vlaanderen in het vakblad Annals of the Rheumatic Diseases. Een nieuw behandelingsschema met klassieke, goedkope medicatie geeft 'uitmuntende' resultaten. De behandeling werkt even goed als die met peperdurebiologicals: geneesmiddelen die biotechnologisch worden gemaakt. Op voorwaarde dat de geneesmiddelen op tijd worden genomen.
 
Onherstelbare schade
Nu beginnen veel artsen voorzichtig aan een behandeling met methotrexaat, zegt Verschueren. Als dat niet helpt, doen ze er wat cortisonen bij, en vervolgens nog andere antireumamiddelen. 'Vaak hebben ze pas de juiste formule te pakken als er al onherstelbare schade is.'
 
De vorsers hebben daarom een nieuw onderzoek opgezet, met een vereenvoudigde behandeling. Na driehonderd patiënten te hebben behandeld was het al meteen duidelijk: zeven op de tien keer bracht de nieuwe aanpak de reumatoïde artritis onder controle.
 
'Wij beginnen in ons Cobra-slim-schema meteen met een stevige mep cortisonen boven op het methotrexaat', zegt Verschueren. 'Die leggen de ontsteking direct lam. Dan bouwen we af en na zes maanden stoppen we met de cortisonen. Tegen dan kan het methotrexaat overnemen. Dat geneesmiddel heeft een hele tijd nodig vooraleer het effect heeft. Tegen dan zijn de schadevrije drie maanden al voorbij.'
 
Verschueren en zijn collega's publiceerden al in 2007 een onderzoek dat aantoonde dat je de meeste gevallen onder controle kunt krijgen met de klassieke middelen, als je er maar op tijd bij bent. Dat reikt tot zo'n drie maanden na de eerste symptomen. Nadien is er blijvende schade.
 
Pieter Van Dooren