Ondersteuning via Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek

 

12/01/2023

 

Het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek schonk vorig jaar 150 000 euro aan Belgische onderzoekers.

 

De Koning Boudewijnstichting maakte de laureaten bekend van de jaarlijkse oproep van het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek (FWRO).

De jury, bestaande uit onderzoekers, artsen, paramedici en patiënten, besloot om zeven projecten te ondersteunen voor een totaalbedrag van 149 840,00 euro.

 

Volgende projecten werden geselecteerd:

 

 • Universiteit van Gent: PRIOR-M: Het voorspellen van het resultaat bij behandeling van spondyloartritis door gebruik te maken van inzichten in het darmmicrobioom (bacteriën, virussen en gisten die in de darmen leven). Onderzoek van Dirk Elewaut en Emilie Dumas
   
 • Universiteit van Hasselt: Onderzoek of Anti-UH-RA antilichamen de effecten van eerstelijnsbehandeling van reumatoïde artritis kunnen voorspellen. Ze maken hierbij gebruik van de beschikbare gegevens van de CAP48 groep. Onderzoek van Patrick Van Dormael.
   
 • KU Leuven: Wat is de beste manier om rituximab af te bouwen bij patiënten met reumatoïde artritis? De onderzoekers vergelijken het verlengen van de tijd tussen doses met het afbouwen van de doses naargelang de ziekteactiviteit. Onderzoek van Patrick Verschueren.
   
 • Universiteit van Gent: Het gebruik van artificiële intelligentie om spondyloartritis vroeg op te sporen met medische beeldvorming: Het ontwikkelen en valideren van nieuwe CT en MRI mogelijkheden voor de klinische praktijk. Onderzoek van Lennart Jans.
   
 • Université Catholique de Louvain: Transcriptoom onderzoek van individuele cellen, geïsoleerd van synoviale biopsies (biopsies uit gewrichten zoals heup, schouder, pols, knie...): Kan dit helpen bij de behandeling van vroege reumatoïde artritis? Onderzoek door Patrick Durez.
   
 • Universiteit van Gent: Prevalentie (hoe vaak iets voorkomt) van letsels aan de bekkengewrichten die lijken op spondyloartritis, bij vrouwen die een kind hebben gekregen en de relevantie voor het stellen van een juiste diagnose. Onderzoek door Filip Van den Bosch.
   
 • KU Leuven: Testen van fitheid van hart en longen in de klinische praktijk om risico's op hart- en vaataandoeningen bij psoriasis artritis. Onderzoek door Barbara Neerinckx.

 

Meer informatie over deze projecten vind je hier.

 

Wetenschappelijk ReumaOnderzoek steunen? Dat kan! Het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek, verbonden aan de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt jaarlijks Belgische onderzoekers in hun strijd naar oplossingen voor reumatische aandoeningen. Zij hebben uw steun nodig!

Een gift doen kan hier, of via onderstaande gegevens:

op rekeningnummer BE 10 0000 0000 0404 met mededeling ***182/0590/00007***

Fiscaal attest (belastingvermindering) voor elke gift van meer dan of gelijk aan 40 €