Nieuwe brochure Intimiteit en seksualiteit bij reumatische aandoeningen

 

28/02/2023

 

Patiëntexperten stelden samen met zorgverleners een brochure samen rond 'Intimiteit en seksualiteit bij reumatische aandoeningen'. Je kan de brochure hier lezen, of een papieren versie opvragen via info@reumanet.be

 

Het hebben van een reumatische aandoening kan effect hebben op je seksleven. Je bent misschien te moe, hebt pijn of last van andere lichamelijke ongemakken. Je bent niet de enige: meer dan de helft van de mensen met reuma ervaren veranderingen op seksueel vlak door zijn of haar aandoening.

 

In deze nieuwe brochure geven we handvatten die je wellicht kunnen helpen om te blijven genieten van seks of om hier weer van te gaan genieten. Want ook met een reumatische aandoening kun je genieten van intimiteit en seks. Sterker nog: seks is goed voor je.

Juist omdat je lichaam zo’n grote rol speelt bij seksualiteit, kunnen er op dit gebied veranderingen optreden als bij jou een reumatische aandoening wordt vastgesteld. Zo kun je door vermoeidheid minder zin hebben in seks, of ertegen opzien omdat je pijn hebt. Het kan zijn dat je niet meer alles kunt doen wat je zou willen en je eerder gewend was te kunnen, maar dat betekent niet dat seks voortaan niet meer leuk en spannend kan zijn. Ook als je een reumatische aandoening hebt, kun je van seks genieten (eventueel met wat aanpassingen). Bovendien is het bewegen goed en kunnen je spieren zich na een orgasme ontspannen. Daardoor ervaren veel mensen met een reumatische aandoening minder pijn na seks.

 

Lees de volledige brochure hier.

Deze brochure kwam tot stand met de steun van UCB.