Nieuw medicijn tegen reuma

 

30/03/2019

 

We lezen vandaag hoopvolle berichten in de pers over een nieuw middel tegen reuma. Maar wat betekent dit voor mensen met reumatische aandoeningen?

 

Het Mechelse bedrijf Galapagos rondde zopas enkele studies met het product filgotinib af met hoopvolle resultaten. Vele jaren lang werkten ze aan een nieuwe JAK-remmer. (zie ook onze brochure over JAK-remmers)

De resultaten zijn goed, het bedrijf verwacht om al in 2020 op de markt te kunnen met het nieuwe medicijn. In België zijn al twee JAK-remmers verkrijgbaar (zie ook brochure).

 

Dit is uiteraard goed nieuws, maar we moeten het toch met een korrel zout nemen. In de pers lijkt het alsof volgend jaar iedereen met reuma kan behandeld worden met dit nieuwe medicijn. En dat is natuurlijk niet zo.

 

Er is, om te beginnen, al een verschil tussen de reumatische aandoeningen. Als in de pers gesproken wordt over 'reuma', bedoelen ze eigenlijk 'reumatoïde artritis'. Deze aandoening is slechts één van de meer dan 200 vormen van reuma. RA-patiënten vormen een grote groep, met bijna honderdduizend patiënten in België, maar zij zijn niet de enigen die 'reuma' hebben.

Mensen met spondyloartritis, psoriasis artritis, lupus, kinderreuma, artrose, osteoporose, fibromyalgie, .....  komen dus (voorlopig) niet in aanmerking voor dit nieuwe geneesmiddel. Wellicht onderzoekt het bedrijf later of filgotinib ook werkzaam is bij andere aandoeningen. Maar dat kost opnieuw tijd.

 

Daarnaast zullen ook niet alle RA-patiënten meteen dit medicijn krijgen. De standaard behandeling voor RA begint met methotrexaat, wat bij ongeveer de helft van de patiënten goede resultaten geeft. Artsen zullen patiënten in eerste instantie blijven behandelen met methotrexaat. Het is pas als dat niet werkt, dat andere mogelijkheden bekeken worden.

 

Hoe dan ook blijft het heel belangrijk om een tijdige diagnose te krijgen. Wacht niet te lang met klachten, hoe vroeger de gepaste behandeling kan gestart worden, hoe groter de kans dat blijvende schade kan vermeden worden. En dat geldt voor àlle vormen van reuma.

 

Lees de artikels over het nieuwe medicijn hier:

De Morgen

Gazet van Antwerpen

De Standaard