Mannen met ontstekingsreuma hebben minder kans op kinderloos blijven dan doorsnee mannen

vruchtbaarheidmannen

 

06/02/2024

 

Onderzoekers van een grootschalige Noorse studie kwamen zopas tot de conclusie dat mannen met een vorm van ontstekingsreuma niet meer kans hebben om kinderloos te blijven dan mannen in de doorsnee bevolking, wel integendeel. Mannen met ontstekingsreuma blijken zelfs net meer kinderen te hebben.

 

Er zijn weinig gegevens over vruchtbaarheid bij mannen met ontstekingsreuma zoals reumatoïde artritis, spondylitis ankylosans of psoriasis artritis. Er gingen veronderstellingen rond dat deze aandoeningen een invloed zouden kunnen hebben op de vruchtbaarheid.

Een Noorse grootschalige nationale studie toont echter aan dat mannen met een vorm van ontstekingsreuma net meer kinderen hebben en minder kans hebben om kinderloos te blijven dan de controlegroep gezonde mannen van dezelfde leeftijd en dezelfde regio.

Deze uitkomsten zullen een invloed hebben op de benadering van mannen met ontstekingsreuma en een kinderwens. Het lijkt er alvast op dat de vruchtbaarheid niet per se aangetast wordt.
De onderzoekers blijven echter waakzaam en stippen aan dat verder onderzoek nodig is, vooral naar specifieke diagnoses toe. Ook naar medicatiegebruik is meer onderzoek nodig gezien de resultaten.

 

Je leest de volledige (Engelstalige) studie hier.

Bron: Sigmo GD, Hauge S, Hufthammer KO, et al. Ann Rheum Dis Epub ahead of print: [please include Day Month Year]. doi:10.1136/ ard-2023-224998