Lumbago

Lumbago (verschot, spit) is een meestal acuut optredende pijn in de lage rug. 

 

Deze vorm van lage rugpijn kenmerkt gaat soms gepaard met uitstralingspijn naar de billen, de dijen en de benen. 
De pijn zal nooit verder stralen tot onder de knie. Meestal gaat een lumbago gepaard met rugstijfheid.

De klachten beginnen meestal onverwacht, soms bij een verkeerde beweging. De patiënt klaagt over een hevige plots opgekomen pijn, onder in de rug en rondom het bekken.
De pijn verergert tijdens het buigen, het tillen en langdurig zitten. Rechtop staan doet minder pijn en door te wandelen verminderen de klachten soms wat. In een ergere graad kan de pijn uitstralen naar de billen en de benen. De patiënt neemt daardoor een andere houding aan omdat hij bij hevige pijn de rug wat scheef trekt (dit om de rug te ontlasten).


Oorzaken

Een scheur in de tussenwervelschijf of discus is soms aan de basis en kan druk geven op de banden tussen de wervels en ook hevige en pijnlijke spiercontracties veroorzaken.
Een belangrijke oorzaak is facetarthropathie (= aandoening en pijn in het facetgewricht van de wervel, dit zijn de achterste en kleinste gewrichtjes die ervoor zorgen dat de wervels op elkaar ‘steunen’). Bij lumbalgie zijn deze gewrichtjes bv overbelast, soms vertonen ze artrose. Ze veroorzaken hierdoor pijn en verhoogde spierspanning. Er kunnen dus meerdere oorzaken aan de basis liggen. Een verkeerde houding of een bruuske beweging gaan de klachten soms vooraf.

Spierkrampen, spierpijn en spier-/gewrichtsstijfheid zijn onaangename gevolgen. Toch zijn er ook psychosociale factoren – zoals angst, stress, depressie en burn-out – die door het veroorzaken van verhoogde spierspanning, deze lage rugpijn in de hand kunnen werken of verergeren.

Eveneens is er een relatie tussen lumbago en zwakke buik- en rugspieren.

Lage rugpijn is soms ook het gevolg van een wervelindeuking bij osteoporose (zie aldaar), ontsteking bv bij ankyloserende spondylitis en scoliose (of scheefgroei rug). 
 

 

Bij acute lage rugpijn kunnen pijnstillers helpen. Blijven bewegen binnen de pijngrenzen is echter de boodschap. Hou de rug goed warm en vermijd alvast de eerste dagen hef- en tilwerk. Lumbago geneest meestal spontaan binnen enkele dagen.

Om niet te hervallen, is het belangrijk om de buik- en rugspieren te trainen en deze te versterken. Jouw huisarts of kinesitherapeut kan je ook advies geven omtrent houding, beweging en het uitoefenen van dagelijkse activiteiten.

Indien de pijn langer aanhoudt kan de behandelende arts opteren om een radiografie of RX te nemen van de lage rug of het bekken. Een onderzoek met een scanner is meestal overbodig tenzij bij alarmsymptomen zoals koorts, blijvende uitstralingspijn of vermagering. Onderzoek door een specialist kan andere eventuele aandoeningen uitsluiten.

 

Lumbago wordt in de volksmond ook wel eens 'een verschot' of 'spit' genoemd.

 

Pas een diagnose? Blijf niet bij de pakken zitten. Bekijk deze korte 'handleiding bij reumatische aandoeningen'.

 

Vragen rond werken met reuma? Lees onze pagina Werken en Reuma en/of contacteer onze ReumaCoach

 

Op onze website vind je extra tips om in beweging te blijven, je vindt deze HIER

 

Lees meer over mogelijke behandelingen op deze pagina.

 

Klik hier om terug te gaan naar 'Vormen van reuma'.