Leuvense studenten ontwikkelen biosensor

 

25/09/2019

 

Enkele enthousiaste Leuvense studenten namen deel aan een wereldwijde wedstrijd waarvoor ze een biosensor ontwikkelden. Hun business model, waarbij ze rekening hielden met de mening van de patiënt, kaapte de gouden medaille weg.

 

SensUs is een jaarlijkse studentencompetitie die universitaire teams van over heel de wereld uitdaagt om een biosensor te ontwikkelen. Deze helpt bij therapieën voor specifieke medische problemen. Een biosensor is een compact apparaat dat heel juist een diagnostische test kan uitvoeren voor één specifiek biologisch molecule/medicijn. In tegenstelling tot huidige testen die uitgevoerd worden in ziekenhuizen, bieden biosensoren een snellere, goedkopere en meer gebruiksvriendelijkere oplossing zonder verlies van accurate resultaten.


Dit jaar ontwikkelden veertien internationale teams een biosensor voor adalimumab. Dit medicijn wordt o.a. gebruikt bij patiënten die leiden aan reumatoïde artritis. De behandeling met adalimumab is al heel goed in vergelijking met oudere medicijnen, maar kan natuurlijk altijd efficiënter. Tot 25% van de patiënten verliezen namelijk respons aan het begin of tijdens de behandeling. Een biosensor die juist de concentratie van adalimumab kan bepalen, kan als dusdanig deze respons controleren en bijgevolg aanzienlijk wat geld uitsparen. 
Voor het maken van een dergelijke sensor stelde de KU Leuven een team van twaalf studenten samen met een passie voor wetenschap en de wens om reumapatiënten te helpen. In het afgelopen jaar hebben zij zich, naast hun studies, ingezet om hun eigen biosensor – de Synosensor – te ontwikkelen.


De Synosensor is een elegant en gebruiksvriendelijke apparaatje dat de kracht heeft om een volledige laboratorium te vervangen. In slechts vijf minuten kan de Synosensor de exacte concentratie van adalimumab in het (bloed)plasma bepalen. Hiervoor is slechts één druppel bloed nodig en één druk op de startknop. Het geautomatiseerde systeem van de Synosensor zorgt voor de rest.

 


Op de finale van de SensUs competitie in Eindhoven heeft de KU Leuven daadwerkelijk bewezen wat de Synosensor in zijn mars heeft. Met dank aan de grote respons van patiënten op de enquête die via ReumaNet verspreid werd, heeft Synosense de gouden medaille gewonnen voor hun businessmodel! Team Synosense heeft de jury weten te overtuigen met haar innovatieve valorisatie strategie die de mening van de patiënten ten harte nam. Bovendien stond de ziektebeleving van de patiënt centraal wat in de finale de doorslag gaf. We eindigden op de derde plaats voor de Publieksprijs waarbij we grotere landen zoals de Verenigde Staten of Canada klopten! Tenslotte heeft de Synosensor zijn analytische kracht bewezen in het Testing Event waarin alle veertien teams wedijverden voor de meest accurate resultaten. Onze exacte resultaten zijn te bekijken op www.digital.sensus.org  Hier kan je zelf een kijkje nemen naar onze meetresultaten die mooi op de referentielijn vallen, een resultaat waar de KU Leuven trots op mag zijn!

 

 

Dikke proficiat aan de enthousiaste studenten! Onze toekomst ziet er rooskleurig uit.

 


 

Labels